- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τα άτομα με ορθοστατική υπόταση

Κρυφά προβλήματα υγείας

Η ορθοστατική υπόταση, δηλαδή η μείωση της αρτηριακής πίεσης σε όρθια στάση, ενδεχομένως να είναι προειδοποιητική ένδειξη κάποιας σοβαρής νευρολογικής πάθησης και αυξημένου κινδύνου πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Γκιμπσον, μελέτησαν στοιχεία τόσο για την ορθοστατική υπόταση, όσο και για την καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση.

Η ορθοστατική υπόταση είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης του αίματος εντός τριών λεπτών από την έγερση του σώματος από καθήμενη στάση, ενώ η καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης που συμβαίνει μετά το εύρος των τριών λεπτών από την έγερση.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 230 ατόμων που είχαν ελεγχθεί το 2002 και 2003 αν ο οργανισμός τους λειτουργούσε σωστά ως προς την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού. Εν τέλει, διαθέσιμα στοιχεία μετά από δέκα χρόνια προέκυψαν μόνον για 165 άτομα.

Το ποσοστό θνησιμότητας στην δεκαετία ήταν 29% στα άτομα με καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση, και 54% σ’ αυτούς που από καθυστερημένη τελικά εκδήλωσαν ορθοστατική υπόταση κατά τη διάρκεια των δέκα ετών της μελέτης. Στα άτομα που είχαν εξ αρχής ορθοστατική υπόσταση, το ποσοστό θνησιμότητας κατά τη δεκαετία ήταν 64%.

Το 35% της ομάδα των ασθενών με ορθοστατική υπόταση εκδήλωσε κάποια εκφυλιστική εγκεφαλική πάθηση, όπως νόσο Πάρκινσον ή άνοια.

«Οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πτώση της αρτηριακής πίεσης λόγω ορθοστατικής υπότασης μπορεί να σηματοδοτεί κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας» σημειώνει ο Δρ Γκιμπσον.

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι τα άτομα που νιώθουν κάποια ζαλάδα όταν σηκώνονται απότομα όρθια δε θα πρέπει να πιστεύουν ότι κινδυνεύουν από κάποια σοβαρή πάθηση.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr