Επιμέλεια: Μάρθα Καϊτανίδη
Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την απεξάρτηση. Όπως ωστόσο, τονίζουν οι ειδικοί του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) με κάθε ευρώ που δίνεται στη θεραπεία εξοικονομούνται μέχρι και 23 ευρώ από τη μείωση των επιπτώσεων της εξάρτησης.
Πάντως, όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ κ. Γεράσιμος Νοταράς «παρότι η οικονομική κρίση ενέτεινε τα προβλήματα χρηματοδότησης και στελέχωσης των τελευταίων ετών, το ΚΕΘΕΑ επέκτεινε τις υπηρεσίες του κυρίως μέσω της αναδιοργάνωσης».
Πρόκειται για «αγώνα δρόμου», όπως περιέγραψαν οι ειδικοί του Κέντρου, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος – η ανασφάλεια βυθίζει ολοένα και περισσότερους πολίτες στην εξάρτηση από νόμιμες και παράνομες ουσίες, ενώ την ίδια στιγμή η οικονομική δυσπραγία βάζει «φρένο» στις παροχές για την απεξάρτηση.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 76% των ανθρώπων που απευθύνονται στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ είναι κυρίως χρήστες ηρωίνης για περισσότερο από 10 χρόνια, με πολλαπλές επιβαρύνσεις. Οι 4 στους 10 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματαυγείας,6 στους 10 έχουν ιστορικό νοσηλείας και οι μισοί έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα C. Οι 7 στους 10 βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, το 11,5% δεν έχει στέγη. Το 75% έχει συλληφθεί, ο μισοί έχουν καταδικαστεί, ένας στους τρεις έχει φυλακιστεί.
Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι του Κέντρου είναι προφανές ότι η παραμονή των εξαρτημένων στη χρήση συνεπάγεται για την κοινωνία:
* Αυξημένη χρήση υπηρεσιών υγείας και προνοιακών δομών
* Αυξημένο κόστος δίωξης και απονομής της ποινικής δικαιοσύνης
* Αυξημένα ποσοστά ενδο-οικογενειακής βίας και παραμέλησης παιδιών
* Αυξημένα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου
* Αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και εξάπλωσης της χρήσης ουσιών
*Αυξημένη κοινωνική όχληση
* Μειωμένη παραγωγικότητα
Αντίθετα η απεξάρτηση και η επανένταξη στην κοινωνία οδηγούν σε μείωση των παραπάνω δεικτών και εξοικονόμηση πόρων. Με κάθε ευρώ που δίνεται στη θεραπεία εξοικονομούνται μέχρι και 23 ευρώ από τη μείωση των επιπτώσεων της εξάρτησης στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πόροι που εξοικονομούνται μόνο από τη μείωση της παραβατικότητας, χάρη στην ένταξη σε θεραπεία, είναι πολύ περισσότεροι από τους πόρους που απαιτούνται για τη λειτουργία προγραμμάτων απεξάρτησης.
Επιπλέον και όπως υπογράμμισαν οι ειδικοί, τη στιγμή που η κρίση εντείνει τα προβλήματα των χρηστών και αναμένεται να αυξήσει τα αιτήματα για θεραπεία, η πολύπλευρη υποστήριξή τους μέσα από προγράμματα ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα, ηθική, κοινωνική και οικονομική.
«Η δημοσιονομική πολιτική οδηγεί στη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, ωστόσο το τίμημα μιας κοντόφθαλμης πολιτικής, στόχος της οποίας είναι μόνο η βραχυπρόθεσμη μείωση του κόστους, θα είναι υψηλό, είτε ‘μεταφραστεί’ με κοινωνικούς είτε με οικονομικούς όρους», λένε.
Τα Νέα