Οι διατροφικές διαταραχές κατά την εφηβεία επιβαρύνουν την καρδιά όπως αποκαλύπτουν νέα επιστημονικά ευρήματα
ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΙΟΥ
Ο περιορισμός των γευμάτων οδηγεί σε μελλοντικά προβλήματα υγείας
Οι έφηβες που δεν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή, περιορίζοντας ή ακόμα και παραλείποντας γεύματα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στη μελλοντική τους ζωή σύμφωνα με νέα ολλανδική μελέτη.
Τα ανησυχητικά ευρήματα ανήκουν στους ειδικούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ο υποσιτισμός κατά την εφηβεία ακόμη και για σύντομα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κοριτσιών.
Ο υποσιτισμός βλάπτει σοβαρά την καρδιά
Όπως δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο «European Heart Journal» στη μελέτη έλαβαν μέρος περίπου 8.000 γυναίκες, οι οποίες ως έφηβες είχαν βιώσει την περίοδο του λιμού προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1944-1945).
Είδαν λοιπόν, ότι εκείνες που κατά την συγκεκριμένη περίοδο λάμβαναν μόλις 400-800 θερμίδες την ημέρα αντιμετώπιζαν κατά 27% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων στη μετέπειτα ζωή τους.
Οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες την λήψη 2.000 θερμίδων ημερησίως. Στις μέρες μας όμως, ο υπερβολικός θαυμασμός όμως που τρέφουν τα έφηβα κορίτσια απέναντι στον κόσμο της σοουμπίζ και τα αποστεωμένα πρότυπα που προωθούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μπορούν να τα οδηγήσουν σε σοβαρές περιπέτειες για την υγεία τους.
Διατροφική «ασπίδα» για την υγεία
Τα νέα ευρήματα σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελούν τις πρώτες επίσημες ενδείξεις ότι η διατροφή κατά την εφηβεία «χτίζει» την μελλοντική μας υγεία.
«Το σημαντικότερο μήνυμα είναι ότι η παρέμβαση στη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών, μέσω της κακής διατροφής, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία τους, στη μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες» υπογραμμίζει η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Ανέτ φαν Άμπιλεν.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι δεν έχουν σημασία μόνο οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά ακόμη και αυτές που εμφανίζονται 50 χρόνια αργότερα όπως π.χ. ο αυξημένος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου» καταλήγει η ειδικός.
Το Βήμα