Εκτύπωση άρθρου


Οι σεισμοί ασκούν μεγαλύτερη επίπτωση στην υγεία απ’ ό,τι άλλες φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι τυφώνες, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Κάθε χρόνο, καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περισσότερο από 1 εκατομμύριο σεισμοί, διαφόρων εντάσεων, οι οποίοι όχι μόνο κοστίζουν ζωές, αλλά αφήνουν χιλιάδες ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν λόγω των καταστροφών στις υγειονομικές υποδομές.

Επιπλέον, αναρίθμητοι άλλοι βιώνουν μακροπρόθεσμες συνέπειες εξαιτίας των σεισμών – μεταξύ αυτών, κατάθλιψη που φτάνει έως τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

Εξαιρετικά ευάλωτα στους σεισμούς αναδεικνύονται τα μικρά παιδιά, σύμφωνα με την σχετική έκθεση, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Επιπλέον, πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου είναι χτισμένες πάνω σε ρήγματα, θέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, μεταξύ άλλων, το Λος Άντζελες, το Τόκιο, η Νέα Υόρκη, το Δελχί και η Σαγκάη.

780.000 θύματα σε 10 χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, την τελευταία δεκαετία, οι σεισμοί κόστισαν τη ζωή σε 780.000 ανθρώπους, αριθμός που αντιπροσωπεύει το σχεδόν 60% των θυμάτων εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Επιπλέον, τριπλάσιος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε στη διάρκεια του σεισμού, καθώς σε κάθε θάνατο αντιστοιχούν τρεις τραυματισμοί, κατά μέσον όρο.

Οι άλλες φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι τυφώνες, τυπικά προκαλούν πολλούς θανάτους λόγω πνιγμού, αλλά λιγότερους τραυματισμούς.

Μία άλλη επίπτωση των σεισμών είναι η κατάθλιψη, η οποία προσβάλλει ποσοστό έως 72% του πληγέντος πληθυσμού.

Η κατάθλιψη του πληθυσμού συχνά είναι πολύ σοβαρή, με συνέπεια να φτάνει στον αυτοκτονικό ιδεασμό – όπως συνέβη στο 17% του πληθυσμού της Τουρκίας έπειτα από τον μεγάλο σεισμό του 1999.

Όσον αφορά τα παιδιά, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο τραυματισμού και θανάτου σε περίπτωση σεισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως στον μεγάλο σεισμό της Αϊτής, το 2010, το 53% των τραυματισμών αφορούσε άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών, με το 25% να είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Σούζαν Μπαρτέλς, από το κέντρο Ανθρωπιστική Πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σημειώνουν στην έκθεσή τους: «Επειδή οι σεισμοί συχνά προσβάλλουν πολυπληθείς αστικές περιοχές με φτωχές υποδομές, συχνά οδηγούν σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και μαζικά θύματα με πολλαπλούς τραυματισμούς».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap