«Το 90% όσων τηλεφωνούν για το ταξί είναι Ελληνες. Συνήθως νέοι άνθρωποι κάτω των 30 ετών, άνεργοι ή φοιτητές που ψάχνουν για έξτρα μεροκάματο». Ο ιδιοκτήτης ταξί Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος από το Μπουρνάζι ψάχνει συνεργάτη να ενοικιάσει το όχημά του. Η αγγελία γράφει: «Ζητείται οδηγός για ταξί – ασφάλεια ΟΑΕ, κάρτα, εγγύηση 1.000 ευρώ, βάρδια εναλλάξ, μόνιμη εργασία». Ακόμα δεν έχει καταλήξει σε συνεργάτη. Εκείνο που παρατηρεί όμως είναι πως η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων που του τηλεφωνούν είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να εργαστούν σε αντικείμενο σχετικό με τις σπουδές τους.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και ο υπέυθυνος επικοινωνίας του kariera.gr κ. Φουρλής, καθώς όπως εξηγεί τρεις είναι οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία.
«Οι νέοι απόφοιτοι πανεπιστημίων χωρίς προϋπηρεσία, μια και πολλοί από αυτούς διαθέτουν πτυχία που δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και οι νέες θέσεις εργασίας είναι λιγοστές.
Οι γυναίκες ή μητέρες άνω των 35 χρόνων, αφού οι εργοδότες προσπαθούν να αποφύγουν το κόστος που μπορεί να έχει μια εγκυμοσύνη. Και οι άνεργοι άνω των 40 ετών, ιδιαίτερα όσοι απολύονται έπειτα από μακροχρόνια παραμονή σε παρωχημένα αντικείμενα εργασίας.
ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Η ηλικία και η δυσκολία επανεκπαίδευσης προσαρμογής σε νέα εργασιακά και τεχνολογικά δεδομένα οδηγεί αυτή την τρίτη ομάδα σε πραγματικά αδιέξοδα» λέει ο κ. Φουρλής και εκτιμά πως σε αυτούς τους λόγους οφείλεται και το γεγονός ότι τα παράπονα για αγγελίες που περιλαμβάνουν περιορισμούς φύλου, ηλικίας ή προϋπηρεσίας έχουν πενταπλασιαστεί σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Συγκρίνοντας μάλιστα τα στοιχεία των τελευταίων τριών χρόνων στην εταιρεία του, προκύπτει ότι ο μέσος όρος υποψηφίων σε κάθε θέση εργασίας – στον ιδιωτικό τομέα – από 70 που ήταν το 2009, ανέβηκε σε 135 το 2010 και απογειώθηκε σε 212 το 2011 (Ιανουάριος έως Αύγουστος). Ενδεικτικό παράδειγμα της συγκεκριμένης αύξησης, όπως λέει, αποτελεί μία αγγελία πριν λίγους μήνες για θέση γραμματέα, η οποία έλαβε 9.000 βιογραφικά σε μόλις έναν μήνα.
Τα Νέα