- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Η βιοµηχανία των πολυεθνικών µωρών

Η εταιρεία PlanetHospital «φτιάχνει» παιδιά από… τρεις χώρες!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατασα Μπαστέα

Με ένα διεθνές δίκτυο από παρένθετες µητέρες και δότες ωαρίων και σπέρµατος, µια νέα βιοµηχανία αναπτύσσεται: παράγει παιδιά φθηνά και παρακάµπτοντας τους περιοριστικούς νόµους πολλών χωρών.
Σε ένα δωµάτιο νοσοκοµείου στην Κρήτη µε θέα τη γαλάζια θάλασσα και τα αρχαία τείχη, µια γυναίκα από τη Βουλγαρία περιµένει να γεννήσει ένα παιδί, η βιολογική µητέρα του είναι µια ανώνυµη ευρωπαία δωρήτρια ωαρίων και ο πατέρας του Ιταλός, ενώ η όλη διαδικασία έχει ενορχηστρωθεί στο Λος Αντζελες. Η Βουλγάρα δεν θα κρατήσει το παιδί. Οι γονείς – ένα ζευγάρι από την Ιταλία που έχει προβλήµατα γονιµότητας (ο πατέρας έδωσε το σπέρµα) – θα πάρουν το µωρό το καλοκαίρι, την ηµέρα που θα έρθει στον κόσµο.

Η παρένθετη µητέρα την οποία συνάντησε δηµοσιογράφος της εφηµερίδας «Wall Street Journal» είναι η Κάτια Αντόνοβα, µετανάστρια στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία, σερβιτόρα µε σύζυγο και τρία παιδιά. Τα χρήµατα που θα κερδίσει από αυτή τη διαδικασία θα τα χρησιµοποιήσει για να στείλει τουλάχιστον ένα από τα παιδιά της στο πανεπιστήµιο. Ο άνδρας που µεσολάβησε για να συγκροτηθεί αυτή η πολυσυλλεκτική οµάδα είναι ο Ρούντι Ρούπακ, Καναδός 41 χρόνων, επικεφαλής της PlanetHospital, µιας καλιφορνέζικης εταιρείας η οποία ψάχνει σχεδόν σε όλο τον πλανήτη για να βρει τα… συστατικά που χρειάζεται για να φτιαχθούν… παιδιά.

Υιοθεσία κατά παραγγελία. Ο Ρούπακ είναι πρωτοπόρος σε έναν αµφιλεγόµενο τοµέα, που κινείται ανάµεσα στην τεχνολογία της αναπαραγωγής και στη διεθνή υιοθεσία. Οσοι θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν από τις µακροχρόνιες διαδικασίες, επιλέγουν να παρακάµψουν το σύστηµα «παράγοντας» µόνοι τους παιδιά.

Συχνά χρησιµοποιούν ωάρια από κάποια που ζει σε µια χώρα, σπέρµα από κάποιον σε µια άλλη χώρα και µια παρένθετη µητέρα που γεννά σε τρίτη χώρα ώστε να φτιάξουν αυτό που αποκαλείται «παγκόσµιο µωρό». Απευθύνονται στο PlanetHospital και µερικές άλλες εταιρείες. «Ασχολούµαστε µε όλα τα στάδια αυτής της διαδικασίας», λέει ο Ρούπακ. «Είµαστε σαν την ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου».

Οι πελάτες συνήθως είναι άνθρωποι που θέλουν παιδιά, αλλά δεν µπορούν να αποκτήσουν: οικογένειες µε προβλήµατα γονιµότητας, ζευγάρια οµοφυλόφιλων ανδρών. Επίσης, ίσως έχουν πρόβληµα να υιοθετήσουν λόγω ηλικίας ή άλλων ζητηµάτων, ενώ σκέπτονται και οικονοµικά. Η PlanetHospital προσφέρει τις υπηρεσίες της σε τιµές από 25.000

έως 50.000 ευρώ, ενώ αν η παρένθετη µητέρα είναι Αµερικανίδα οι τιµές υπερβαίνουν τις 152.000 ευρώ. Σε κάποιες χώρες οι παρένθετες µητέρες δεν έχουν νοµικά δικαιώµατα στο παιδί που µεγαλώνει µέσα τους και στην Ελλάδα µια παρένθετη µπορεί να διωχθεί δικαστικά αν προσπαθήσει να κρατήσει το παιδί. Αντίθετα, στις ΗΠΑ υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρένθετες µητέρες έχουν προσπαθήσει να διεκδικήσουν νοµικά το παιδί που γέννησαν.

Ολη αυτή η διαδικασία προκαλεί διλήµµατα. Οι κλινικές γονιµότητας δηµιουργούν περισσότερα έµβρυα από όσα χρειάζεται ένα ζευγάρι, γεγονός που έχει ως αποτέλεσµα να εκδίδονται αποφάσεις σχετικά µε αµβλώσεις. Παιδιά που γεννιούνται µε αυτό τον τρόπο, κάποιες φορές, δεν µπορούν να βγάλουν διαβατήριο. Ο Ρούπακ µαθαίνει να «πλέει» σε αυτό τον αχαρτογράφητο τοµέα – τα παιδιά χωρίς κράτος, τις εθνικές περιπλοκές. Η επέκτασή του στην Ελλάδα που είναι µέλος της Ε.Ε., έχει σκοπό να περιορίσει τα πιθανά προβλήµατα για ευρωπαίους µελλοντικούς γονείς.

Βέβαια, και κάποιοι από τους πελάτες του Ρούπακ έχουν αντιµετωπίσει το δίληµµα της έκτρωσης, λέει ο Ρούπακ. «Μερικές φορές, βρίσκουν τα χρήµατα για περισσότερα παιδιά από όσα υπολόγιζαν», λέει. Αν όµως εµµείνουν στην αρχική απόφασή τους, «δεν τους κρίνουµε».

«Πακέτο Ινδίας». Το πιο οικονοµικό πρόγραµµα του PlanetHospital,το «πακέτο της Ινδίας», περιλαµβάνει µια δωρήτρια ωαρίων, τέσσερις µετεµφυτεύσεις εµβρύων σε τέσσερις παρένθετες µητέρες, διαµονή και διατροφή των γυναικών αυτών, καθώς και αυτοκίνητο µε οδηγό για τους µελλοντικούς γονείς όταν ταξιδέψουν στην Ινδίαγια να παραλάβουν το µωρό. Πιο ακριβά πακέτα παρέχουν και άλλες υπηρεσίες όπως τα ωάρια της ίδιας δότριας να γονιµοποιούνται από διαφορετικό σπέρµα, ώστε να παιδιά των γκέι ζευγαριών να έχουν την ίδια βιολογική µητέρα. Στον Παναµά, τα δίδυµα κοστίζουν άλλα 5.000 δολάρια, ενώ αν κάποιος δώσει επιπλέον 6.500 δολάρια µπορεί να επιλέξει το φύλο του παιδιού του.

459 τοκετοί. Οι νόµοι διαφέρουν από χώρα σε χώρα και αυτό βοηθά τις µπίζνες του Ρούντι Ρούπακ, ο οποίος από το 2007 έως σήµερα έχει «ενορχηστρώσει» 459 τοκετούς. Πέρυσι 280 πελάτες ζήτησαν τις υπηρεσίες της επιχείρησής του και φέτος γεννήθηκαν 210 παιδιά. Αυτή τη στιγµή 75 παρένθετες µητέρες της εταιρείας του είναι έγκυοι.

Απαγορεύονται τα οικονοµικά ανταλλάγµατα
Μάρθά Κάϊτάνίδη

Η δικαστική άδεια είναι προαπαιτούµενο στην Ελλάδα, ώστε να πραγµατοποιηθεί η µεταφορά στο σώµα άλλης γυναίκας γονιµοποιηµένων ωαρίων, ξένων προς την ίδια. Ετσι «κλειδώνει» νοµοθετικά η έγγραφη και χωρίς αντάλλαγµα συµφωνία µεταξύ των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν παιδί και της γυναίκας που θα κυοφορήσει.

Ειδικότερα, η δικαστική άδεια παρέχεται ύστερα από αίτηµα της γυναίκας που επιθυµεί να αποκτήσει µωρό, εφόσον αποδειχθεί ότι η ίδια είναι αδύνατον για ιατρικούς λόγους να τεκνοποιήσει και ότι η γυναίκα που δέχεται να κυοφορήσει είναι κατάλληλη.

Στο πλαίσιο αυτό και πριν από τη µεταφορά γονιµοποιηµένων ωαρίων, οι γυναίκες που έχουν δεχτεί να κυοφορήσουν υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι έχουν καθαρό ιατρικό µητρώο – κυρίως από τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV1, HIV2), ηπατίτιδας Β και C και σύφιλης –, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η ενδελεχής ψυχολογική αξιολόγηση.

Σηµειώνεται πως ο ελληνικός νόµος είναι σαφής σε ό,τι αφορά τη συµφωνία για την κυοφορία από τρίτη γυναίκα, µε σκοπό να αποτραπούν προσπάθειες εµπορίας. Πιο συγκεκριµένα, δεν επιτρέπεται οποιοδήποτε αντάλλαγµα, εκτός της καταβολής δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη της εγκυµοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία αλλά και κάθε ζηµία λόγω αποχής από την εργασία.

Μάλιστα, προβλέπεται ποινή φυλάκισης δύο ετών και χρηµατική ποινή τουλάχιστον 1.500 ευρώ στην περίπτωση που διαπιστωθεί οικονοµική εκµετάλλευση.

Επιπλέον και µε την ίδια ποινή τιµωρείται όποιος δηµόσια ή µε την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων και παραστάσεων διαφηµίζει την απόκτηση παιδιού µέσω τρίτης γυναίκας και παρέχει κατ’ επάγγελµα µεσιτικές υπηρεσίες µε οποιοδήποτε αντάλλαγµα.

Τρίδυµα µε έντεκα χρόνια διαφορά!

Δεν είναι περίεργη η απόλυτη οµοιότητα της Ράιλι Σέπερντ µε τις 11χρονες δίδυµες αδελφές της όταν ήταν και εκείνες µωρά. Διότι µπορεί να γεννήθηκαν σε διαφορετικούς αιώνες, όµως η µητέρα τους συνέλαβε την ίδια ηµέρα. Ενώ τα έµβρυα των διδύµων Μέγκαν και Μπέθανι τοποθετήθηκαν στη µήτρα της µητέρας τους το 1998, της Ράιλι «πάγωσε» περισσότερο από 11 χρόνια.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν άλλη περίπτωση όπου τρεις αδελφές από την ίδια θεραπεία γονιµότητας να έχουν γεννηθεί µε τέτοια διαφορά ηλικίας. Οταν γεννήθηκε η Ράιλι, έµοιαζε ολόιδια µε τα κορίτσια που είχαν γεννηθεί πριν από 11 χρόνια», λέει η µητέρα τους Λίζα, 37 ετών, στην εφηµερίδα «Daily Mail».

Η Λίζα Σέπερντ και ο 45χρονος σύζυγός της Αντριαν παντρεύτηκαν το 1994 και ήθελαν να δηµιουργήσουν γρήγορα οικογένεια, όµως γρήγορα έµαθαν ότι εκείνη είχε ενδοµητρίωση και πολυκυστικές ωοθήκες – κατάλαβαν έτσι ότι είχαν ελάχιστες πιθανότητες να µείνει έγκυος. «Πήρα πολλά φάρµακα για να µπορέσω να συλλάβω, αλλά χωρίς αποτέλεσµα», εξηγεί. «Καταρρακώθηκα».

Τον Σεπτέµβριο του 1998 οι γιατροί σε κλινική γονιµότητας συνέλεξαν 24 ωάρια, 14 εκ των οποίων γονιµοποιήθηκαν µε σπέρµα του Σέπερντ.

∆ύο εβδοµάδες αργότερα η Λίζα διαπίστωνε ότι είχε µείνει έγκυος και περίµενε δίδυµα. Τα κορίτσια γεννήθηκαν υγιή οκτώ µήνες αργότερα µε καισαρική.

Οταν έκλεισαν τα 9, οι γονείς τους άρχισαν να σκέφτονται ότι θέλουν και άλλο µωρό. Τον ∆εκέµβριο του 2009 το ζεύγος Σέπερντ επέστρεψε στην κλινική γονιµότητας για να χρησιµοποιήσει τα έµβρυα που είχαν αποθηκευθεί δέκα χρόνια νωρίτερα. «Φαινόταν περίεργο», λέει η Λίζα, «διότι, εάν τα καταφέρναµε, το µωρό θα ήταν στην ουσία τρίδυµο µε τα κορίτσια, καθώς είχαν όλα συλληφθεί την ίδια στιγµή.

Αποφασίσαµε να δοκιµάσουµε µόνο µία φορά µε ένα έµβρυο και, εάν δεν πετύχαινε, δεν θα συνεχίζαµε». Η Ράιλι γεννήθηκε τον περασµένο µήνα και είχε βάρος 3,5 κιλά.

Η Λίζα Σέπερντ προσθέτει:

«Τα κορίτσια έχουν ενθουσιαστεί µε τη νέα τους αδελφή – γνωρίζουν ότι είχε συλληφθεί και αυτή πριν από 11 χρόνια και όλο αυτόν τον καιρό βρισκόταν στην “κατάψυξη”. Είναι ένα πολύ χαρούµενο µωρό µε µεγάλη όρεξη – λες και θέλει να κερδίσει τον χαµένο χρόνο».
«Τα κορίτσια έχουν ενθουσιαστεί µε τη νέα τους αδελφή», λέει η µητέρα των τριδύµων Λίζα Σέπερντ

Τα Νέα