- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Μια αγκαλιά την ημέρα, τις ιώσεις κάνει πέρα (αποδεδειγμένα!)

Το φιλί δεν εμφανίζεται να έχει προστατευτικά αποτελέσματα

Μια αγκαλιά είναι αρκετή για να σε προστατέψει κόντρα στις κοινές ιώσεις ενώ το συχνό αγκάλιασμα μπορεί να κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα της ίωσης. Αυτά υποστηρίζει τουλάχιστον ο επικεφαλής της έρευνας Sheldon Cohen και οι φοιτητές τους στο Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Carnegie Mellon του Πίτσμπεργκ.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Psychological Science journal”, το συχνό αγκάλιασμα – παράλληλα με την καλή κοινωνική ζωή – μπορεί να χαμηλώσει την ευαισθησία σου στις μολύνσεις, και ταυτόχρονα να αποτρέψει ή να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών όπως το κοινό κρυολόγημα.

Η μελέτη ξεκίνησε από την ιδέα πως μια αγκαλιά παρέχει κοινωνική υποστήριξη, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει τη δημιουργία ή ύπαρξη μιας στενής σχέσης με ένα άλλο άτομο.

Ο Cohen εξηγεί πως προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έρχονται διαρκώς σε σύγκρουση με άλλους είναι λιγότερο ικανοί να προστατευτούν κόντρα στις ιώσεις.

Για να φθάσει στα συμπεράσματά της, η ομάδα των επιστημόνων ζήτησε από 404 υγιείς ενηλίκους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να καθορίσουν την κοινωνικότητα και υποστήριξη που μπορεί να έχουν από τον περίγυρό τους. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που συμμετείχαν σε 14 διαδοχικές απογευματινές τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους ερευνητές, συζήτησαν σχετικά τις συγκρούσεις τους με άλλους καθημερινά αλλά και το γεγονός αν είχαν δώσει ή πάρει κάποια αγκαλιά.

Έπειτα, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σκόπιμα σε έναν ιό κοινού κρύου και τοποθετήθηκαν σε καραντίνα ενώ οι ερευνητές αξιολόγησαν οποιαδήποτε σημάδια της μόλυνσης ή ασθένειας.

Έκπληκτοι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν την μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη από τον περίγυρό τους και τους λιγότερους καυγάδες, νόσησαν λιγότερο, με τις αγκαλιές να επιδρούν στο θετικό αυτό αποτέλεσμα σε ποσοστό 1/3.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες που τελικά αρρώστησαν αλλά είχαν καλή κοινωνική ζωή και πολλές αγκαλιές καθημερινά, έδειξαν να ξεπερνούν το κρυολόγημα πιο γρήγορα και με πιο ήπια συμπτώματα, σε σχέση με τους συμμετέχοντες εκείνους που είχαν πιο μοναχική ζωή και απολάμβαναν λιγότερες αγκαλιές (είτε έρχονταν πιο συχνά σε συγκρούσεις, είτε όχι).

Ο Cohen υποστηρίζει ότι μια αγκαλιά από ένα άτομο που εμπιστευόμαστε μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση της κοινωνικής υποστήριξης και να μειώσει τα καταστρεπτικά αποτελέσματα του στρες. Εξηγώντας τους πιθανούς λόγους πίσω από αυτό, υποστηρίζει:

«Η προφανής προστατευτική επίδραση της αγκαλιάς, μπορεί να αποδοθεί στην ίδια τη φυσική επαφή ή στο αγκάλιασμα όντας ένας συμπεριφοριστικός δείκτης της υποστήριξης και της οικειότητας. Όπως και να το εκλάβουμε, εκείνοι που απολαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές, είναι πιο προστατευμένοι απέναντι στο στρες και τις μολύνσεις».

Αντίθετα από το αγκάλιασμα, το φιλί δεν έχει προστατευτικά αποτελέσματα ενάντια στις ιώσεις. Πριν μερικό καιρό, μια μελέτη του Medical News Today υποστήριξε ότι μόνο ένα φιλί για 10 δευτερόλεπτα μπορεί να μεταφέρει περίπου 80 εκατομμύρια βακτηρίδια.

Αντίθετα, η αγκαλιά μπορεί να μας ανεβάσει συναισθηματικά αλλά ταυτόχρονα να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας.

Star.gr