- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Μνημονιακά δώρα Αϊ -Βασίλη

Ελεύθερος τύπος

18 Δεκεμβρίου 2013  

Από την Αλεξία Σβώλου 

Οι Έλληνες γονείς θα ξοδέψουν φέτος 12,8% λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρσι

Ούτε ο Άγιος Βασίλης  δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα δίχτυα του Μνημονίου και υποχρεώνεται να φέρει λιγότερα και πιο φθηνά δώρα στα πιτσιρίκια.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα δώρα τα πληρώνουν οι γονείς που υπήρξαν τα πρώτα “θύματα” του Μνημονίου και καλούνται τώρα με πετσοκομμένα εισοδήματα και μισθούς – ψίχουλα, που δεν καταβάλλονται και εγκαίρως, να μην αφήσουν χριστουγεννιάτικα τα βλαστάρια τους με άδεια χέρια.

Αγορά δώρων

Στην πατρίδα μας, παρότι η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ δείχνει ότι εννέα στα δέκα νοικοκυριά έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται τουλάχιστον κατά 38% την τελευταία 3ετία λόγω της οικονομικής κρίσης, το κύριο μέλημα των Ελλήνων γονιών για τις γιορτές παραμένει η αγορά δώρων για τα παιδιά.

Επειδή ωστόσο η μείωση των μισθών και των συντάξεων, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη “φοροκαταιγίδα” και την έξαρση της ανεργίας, έχει οδηγήσει τους Έλληνες σε αγοραστική φτώχεια, οι καταναλωτές θα ξοδέψουν φέτος 12,8% λιγότερα  χρήματα σε σχέση με πέρσι για εορταστικές αγορές, δαπανώντας τη μερίδα του λέοντος για τα παιδικά δώρα. Και προκειμένου να  φτάσουν τα χρήματα για τον εορταστικό προυπολογισμό, το 40% των καταναλωτών θα δαπανήσει λιγότερα χρήματα σε ψυχαγωγία και διακοπές, το 36% θα μειώσει τις δαπάνες για ρούχα και το 38% θα μειώσει τις περιστασιακές δαπάνες, όπως φανερώνουν τα ευρήματα. Σε ό,τι αφορά την επιλογή των δώρων, η έρευνα της εταιρείας Deloitte δείχνει ότι κυρίαρχο κριτήριο  για το 58% των γονιών είναι το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ενώ ακολουθούν η χρησιμότητα και η τιμή. Στους εφήβους τα δώρα που θα προσφερθούν περισσότερο είναι  τα βιντεοπαιχνίδια και γενικά  τα ηλεκτρονικά gadgets, τα βιβλία και τα μετρητά, ενώ στα νήπια προσφέρονται  εκπαιδευτικά παιχνίδια, κατασκευές και  παζλ. Για το πως θα αντιμετωπίσουμε την αδυναμία μας να αγοράσουμε ακριβά δώρα, η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος -παιδοψυχολόγος και συγγραφέας , συμβουλεύει τους γονείς πρωτίστως να μην είναι ενοχικοί ούτε απολογητικοί αλλά ούτε να κρύβουν την αλήθεια από τα παιδιά. “Άλλωστε, τα περισσότερα παιδιά ξέρουν ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες στο σπίτι και συνεπώς είναι υποψιασμένα για το ότι η αγοραστική δύναμη των γονιών τους έχει μειωθεί. Αν ζητήσουν κάτι ακριβό -ειδικά τα μεγαλύτερα παιδιά – τους εξηγούμε ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε αυτό το χρηματικό ποσό και τους λέμε ποιο ποσό μπορούμε να διαθέσουμε , ώστε εκείνα να επιλέξουν το δώρο ή τους προτείνουμε να συμμετέχουν στην αγορά με το χαρτζιλίκι τους. Έτσι μυούνται και στην τέχνη της αποταμίευσης” λέει η ειδικός.

Και συνεχίζει:”Στα μικρά και μεγαλύτερα παιδιά λειτουργούμε πάντα καθησυχαστικά και λέμε την αλήθεια  για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αφού την προσαρμόζουμε σε αυτά που μπορεί να αντιληφθεί το παιδί. Τονίζουμε πως στις γιορτές θα τους πάρουμε οπωσδήποτε ένα δωράκι, αλλά δεν είμαστε ενοχικοί ούτε απολογητικοί για τη μειωμένη χρηματική αξία του δώρου. Άλλωστε αυτό που τα παιδιά έχουν περισσότερη  ανάγκη είναι η γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι και το να περάσουμε μαζί τους ποιοτικό χρόνο. Το καλύτερο δώρο για τις γιορτές για τα βλαστάρια μας είναι να αισθανθούν ότι έχουν γονείς και να μάθουν πως να δίνουν και να παίρνουν αγάπη, όχι να βομβαρδίζονται από υλικά αγαθά. Πρέπει επίσης να τα μυήσουμε στην έννοια της προσφοράς, ζητώντας τους να ξεχωρίσουν παλιά παιχνίδια που είναι σε καλή κατάσταση και να τα χαρίσουν σε παιδάκια φτωχά ή ορφανά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα. Έτσι τα δικά μας παιδιά θα γίνουν ο Άϊ Βασίλης για όλα τα πιτσιρίκια που  μας έχουν ανάγκη”.