- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

«Μπορώ να κοιμάμαι με το παιδί;»

Ο Γιώργος και η Νότα είναι γονείς της 11χρονης Δανάης. Αφότου χώρισαν, η Δανάη άρχισε τα βράδια να πηγαίνει στο κρεβάτι της μητέρας της και να απαιτεί να κοιμάται μαζί της επειδή φοβάται. Στην αρχή η Νότα με ηρεμία την οδηγούσε πίσω στο κρεβάτι της και ξάπλωνε δίπλα της μέχρι να την πάρει ο ύπνος. Μόλις όμως ετοιμαζόταν να φύγει, το παιδί ξυπνούσε και δεν την άφηνε να απομακρυνθεί. Από ένα σημείο και μετά, η μητέρα εγκατέλειψε την προσπάθεια και δεχόταν η Δανάη να κοιμάται μαζί της. …..

Είναι ένα πρόβλημα που οι χωρισμένοι γονείς αντιμετωπίζουν συχνά. Φεύγοντας ο πατέρας από το σπίτι, το παιδί μπορεί να απαιτήσει να κοιμάται με τη μητέρα του. Αυτό λειτουργεί σαν αναλγητικό και παρηγορητικό στα έντονα συναισθήματα ανασφάλειας, αγωνίας και θλίψης που βιώ€νει. Πολλές φορές το επιδιώκετε κι εσείς οι ίδιοι για να καλύψετε το κενό και τη μοναξιά που σας βασανίζει. Τι πιο όμορφο, σκέφτεστε, να βλέπετε το παιδί σας δίπλα να κοιμάται.

Αυτό σας δίνει δύναμη για να προχωρήσετε. Ωστόσο η συνήθεια εγκαθίσταται, κι αν δοκιμάσετε να το συζητήσετε με το παιδί, κατηγορηματικά θα αρνηθεί να επιστρέψει στο δωμάτιό του.

Τι να κάνετε

Αν το παιδί σας είχε μάθει να κοιμάται μαζί σας, στην αρχή τουλάχιστον του χωρισμού δεν σας συστήνω να αλλάξετε τη συνήθειά του. Ωστόσο έπειτα από κάποιους μήνες, μπορείτε να το χειριστείτε. Από την άλλη, αν το παιδί σας ενώ κοιμόταν στο κρεβάτι του άρχισε τις νυχτερινές επισκέψεις ή τα κλάματα μέσα στη νύχτα και εσείς από κούραση ή από επιθυμία ενδίδετε, αντιλαμβάνεστε ότι θα γίνει καθεστώς.

Γι’ αυτό καλό είναι να το αποφύγετε. Προτιμήστε να καθίσετε δίπλα στο κρεβάτι του μέχρι να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί, και κατόπιν αποχωρήστε σταδιακά. Αν έπειτα από λίγο ξυπνήσει, οδηγήστε το πάλι στο κρεβάτι του και καθίστε δίπλα του μέχρι να αποκοιμηθεί. Αν είστε σταθερή στη συμπεριφορά σας, το παιδί θα δεχθεί τα νέα δεδομένα.

Mytv 19 – 25 Μαρτίου 2016  Τεύχος 160