Για ανείπωτη φρίκη μιλά η UNICEF
Με την κρίση στη Συρία να έχει μπει στο τρίτο έτος, ο αριθμός των παιδιών που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους έχει φτάσει πλέον στο ένα εκατομμύριο.
«Το εκατομμυριοστό αυτό παιδί πρόσφυγας, δεν είναι απλώς ένας ακόμη αριθμός», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Αυτή είναι μια πραγματική αρπαγή των παιδιών από το σπίτι τους, ίσως ακόμη και από την οικογένειά τους, μια ανείπωτη φρίκη που τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε», συμπλήρωσε.
«Πρέπει να μοιραστούμε όλοι αυτή την ντροπή», συνεχίζει ο Lake: «Διότι, ενώ εργαζόμαστε για ν’ ανακουφίσουμε τον πόνο των πληγέντων από την κρίση, η παγκόσμια κοινότητα έχει αποτύχει στο θέμα της ευθύνης της για τα παιδιά αυτά. Πρέπει να σταματήσουμε και να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, με πλήρη συνείδηση, αν μπορούμε να συνεχίσουμε ν’ απογοητεύουμε τα παιδιά της Συρίας».
«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι τίποτα λιγότερο από την επιβίωση και την ευημερία μιας γενιάς αθώων», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR) António Guterres. Και πρόσθεσε: «Η νεολαία της Συρίας χάνει τα σπίτια της, τα μέλη της οικογένειας της και το μέλλον της. Ακόμη και όσα παιδιά πέρασαν τα σύνορα με ασφάλεια, είναι τραυματισμένα σωματικά και ψυχολογικά και έχουν ανάγκη από έναν λόγο για να ελπίζουν».
Τα παιδιά αποτελούν το μισό του συνόλου των προσφύγων από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία, σύμφωνα με τους δύο οργανισμούς. Οι περισσότεροι έχουν διαφύγει στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι Σύριοι πηγαίνουν προς τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως πάνω από 768.000 παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία είναι κάτω από την ηλικία των 11 ετών.
Στο εσωτερικό της Συρίας, σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, περίπου 7.000 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συρράξεις.
H UNICEF και η Ύπατη Αρμοστεία, εκτιμούν ότι περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας.
Και οι δύο οργανισμοί τονίζουν επίσης τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά πρόσφυγες από την παιδική εργασία, τους πρόωρους γάμους, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και το trafficking. Περισσότερα από 3.500 παιδιά στην Ιορδανία, το Λίβανο και το Ιράκ, διέσχισαν τα σύνορα της Συρίας, είτε ασυνόδευτα, είτε χωρισμένα από τις οικογένειές τους.
Στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στην ιστορία η UNICEF και η UNHCR κινητοποιήθηκαν για να παρέχουν στήριξη σε εκατομμύρια πληγείσες οικογένειες και παιδιά. Για παράδειγμα, περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες στις κοινότητες υποδοχής των γειτονικών χωρών, έχουν εμβολιαστεί τη φετινή χρονιά κατά της ιλαράς, χάρη στις προσπάθειες της UNICEF. Επιπλέον, σχεδόν 167.000 παιδιά έχουν λάβει ψυχοκοινωνική βοήθεια, περισσότερα από 118.000 παιδιά έχουν καταφέρει να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, ακόμα και εκτός των τυπικών σχολείων, ενώ σε πάνω από 222.000 άτομα έχουν παρασχεθεί προμήθειες νερού.
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει 1 εκατομμύριο παιδιά, δίνοντας σε όλα μια ταυτότητα. Ο οργανισμός βοηθά τα μωρά που γεννήθηκαν πρόσφυγες να πάρουν πιστοποιητικά γέννησης. Η UNHCR διασφαλίζει ακόμη ότι όλες οι οικογένειες και τα παιδιά θα μπορούν να ζουν σε κάποιας μορφής ασφαλές καταφύγιο.
Όμως πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν, όπως λένε οι δύο οργανισμοί. Το Περιφερειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης των Προσφύγων από την Συρία, που απαιτεί 3.εκ. δολάρια για ν’ αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, έχει καλυφθεί μόνο κατά 38%.
Περισσότερα από 5 δισ. δολάρια έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, με μεγάλες ανάγκες να υπάρχουν στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων υπηρεσιών για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Περισσότεροι πόροι θα πρέπει να διατεθούν για την ανάπτυξη ισχυρών δικτύων για την προσέγγιση των παιδιών των προσφύγων που κινδυνεύουν, καθώς και για την παροχή υποστήριξης στις κοινότητες που τα φιλοξενούν.
Καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στη Συρία, οι αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να σταματήσουν να στοχεύουν αμάχους και να στρατολογούν παιδιά. Τα παιδιά και οι οικογένειές τους πρέπει να είναι ασφαλείς για να φύγουν από τη Συρία και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά, για να μπορούν να τα διασχίσουν χωρίς κίνδυνο.
Εκείνοι που αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο είναι πλήρως υπόλογοι για τις πράξεις τους, αναφέρουν χαρακτηριστικά η UNICEF και η UNHCR.
newsbeast