- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά

egyos

Στη μητρική διατροφή

Οι γυναίκες που προτιμούν συγκεκριμένα «υγιεινά λιπαρά» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με αυτισμό, υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ λινολεϊκό οξύ, ένα είδος ω-6 λιπαρό οξύ που περιέχουν τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, έχουν 34% μικρότερο κίνδυνο γέννησης παιδιού με αυτισμό, συγκριτικά με γυναίκες που καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες του εν λόγω λιπαρού οξέος.

Επίσης, οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά ω-3 λιπαρών οξέων έχουν 53% περισσότερες πιθανότητες απόκτησης παιδιού με αυτισμό.

Στην παρούσα μελέτη συμπεριλήφθηκαν 317 μητέρες που είχαν αποκτήσει παιδί με αυτισμό και 17.728 μητέρες με παιδί χωρίς αυτισμό. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το είδος της διατροφής που έκαναν. Οι ερευνητές εντόπισαν 5.884 γυναίκες που κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο, ενώ οι άλλες το είχαν κάνει εντός ενός χρόνου από την κύηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές συνεκτίμησαν και παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο αυτισμού όπως η ηλικία της μητέρα, ο συνολικός αριθμός των καταναλισκόμενων θερμίδων και το κάπνισμα, κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ εντόπισε μεν έναν συσχετισμό αλλά όχι μια αιτιολογική σχέση μεταξύ κατανάλωσης λιπαρών οξέων στην εγκυμοσύνη και αυτισμού.

Και οι ερευνητές προς το παρόν δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν πλήρως τον συσχετισμό, αλλά τα δύο αυτά είδη λιπαρών οξέων έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι σημαντικά για την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου. Και τα λιπαρά οξέα που καταναλώνει η μητέρα χρησιμοποιούνται από το έμβρυο προς το τέλος της κύησης και τους δύο πρώτους μήνες μετά την γέννηση του.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες μια έγκυος γυναίκα μπορεί να καταναλώνει 200 mg του ω-3 λιπαρού οξέος δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA) την ημέρα (μια μερίδα σολομού περιέχει 2,100 mg DHA).

health.in.gr