- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Ο δεύτερος γάμος της μητέρας

Είναι απόλυτα φυσιολογικό η διαζευγμένη μητέρα κάποια στιγμή να συναντήσει στη ζωή της έναν άλλο άνδρα που θα την ενδιαφέρει και ίσως να σκεφθεί να ενώσει τη ζωή της μαζί του. Τότε αναδύονται διάφοροι προβληματισμοί. Αναρωτιέται αν η δεύτερη προσπάθειά της για οικογενειακή ευτυχία θα ευοδωθεί ή όχι. Διστάζει, την απασχολούν οι ισορροπίες που θα πρέπει να κρατήσει με το παιδί της, τον πατέρα του, τον νέο της σύντροφο, η προσαρμογή όλων στις νέες συνθήκες. Αναμφίβολα στους δεύτερους γάμους, όταν υπάρχουν παιδιά είτε από τη μια πλευρά είτε και από τις δύο, οι απαιτήσεις για προσεκτικούς χειρισμούς και ελιγμούς είναι αυξημένες. Στη ζωή όμως πρέπει να σταθμίζουμε τα δεδομένα και να προχωράμε.

Ενημέρωση των παιδιών και αντιδράσεις

• Όταν η μητέρα διαπιστώσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει σε δεύτερο γάμο, τότε θα πρέπει να το συζητήσει με τα παιδιά της.

• Τα μικρά παιδιά θα ενταχθούν πιο άνετα στο νέο σχήμα, γιατί αποδέχονται με ευκολία τους τρυφερούς ενήλικες και δεν έχουν στο μυαλό τους αρνητικά πρότυπα για πατριούς ή μητριές.

• Τα μεγαλύτερα θα εγείρουν περισσότερες αντιρρήσεις, ιδίως εκείνα που μετά το διαζύγιο ανέλαβαν πολλές υποχρεώσεις.

• Αν δυσανασχετούν ιδιαίτερα, να τους τονίσετε ότι ο δεύτερος γάμος έχει ζωτική σημασία για σας, αλλά δεν θα βιώσετε καμία χαρά αν εκείνα δεν εγκρίνουν το επόμενο βήμα σας.

• Να τα διαβεβαιώσετε ότι οι αποφάσεις στην οικογένειά σας θα είναι δημοκρατικές και δίκαιες, και ότι δεν θα καταστρατηγηθούν ποτέ τα δικαιώματά τους.

• Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν ότι σχηματίζεται μια νέα ομάδα, η οποία θα πρέπει να έχει συνοχή, κανόνες κοινής αποδοχής και στόχους.

• Να τους τονίσετε ότι ο δεύτερος σύζυγος δεν θα παρεμβαίνει στη ζωή τους σαν πατέρας. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο δεύτερος σύζυγος θα είναι μια αόρατη φιγούρα που απλώς θα συγκατοικεί μαζί τους.

• Να τους περάσετε το μήνυμα ότι είναι απαραίτητο να του φέρονται με την ευγένεια που επιβάλλεται να δείχνουν σε όλους τους ενήλικες. Θα πρέπει επίσης να τον υπολογίζουν στις αποφάσεις τους όταν τον αφορούν.

• Καλό είναι τα παιδιά να αναπτύξουν μια άνεση στη σχέση τους με τον δεύτερο σύζυγο, αλλά στις αρχές τουλάχιστον, όταν έχουν κάποιο σοβαρό παράπονο, θα είναι προτιμότερο να το εκφράσουν στη μητέρα και όχι απευθείας στον ίδιο.

Από το βιβλίο της Α. Καππάτου “Οι γονείς χωρίζουν. Πως να μην πάρετε διαζύγιο και από τα παιδιά σας”. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.