Νέα, μεγάλου εύρους μελέτη δείχνει ότι αντιδρούν περισσότερο σε συναισθηματικά φορτισμένες εικόνες και τις ανακαλούν ευκολότερα από τους άνδρες – Φως και στα μυστικά της μνήμης στα δύο φύλα
Εξελιγμένες απεικονίσεις του εγκεφάλου αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι πράγματι πιο συναισθηματικές. Σε μελέτη που αναμένεται να δημοσιευθεί στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Journal of Neuroscience» οι γυναίκες φάνηκε να συγκινούνται περισσότερο από εικόνες που προκαλούν συναισθηματική φόρτιση αλλά και να τις θυμούνται περισσότερο από τους άνδρες.
Ουδέτερες εικόνες: Ανδρες – γυναίκες, σημειώσατε Χ
Ωστόσο δεν προέκυψαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων σε ό,τι αφορούσε το πόσο εκτιμούσαν από συναισθηματικής άποψης ουδέτερες ως προς το συναίσθημα εικόνες. Αυτά ήταν τα ευρήματα μιας μελέτης μεγάλου εύρους που διεξήχθη από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία και η οποία επικεντρώθηκε στον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ των συναισθημάτων, της μνήμης και της εγκεφαλικής δραστηριότητας στα δύο φύλα. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες συγκινούνται περισσότερο από συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα σε σύγκριση με τους άνδρες. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν τη μνήμη: όσο πιο συναισθηματικά φορτισμένη είναι μια κατάσταση τόσο πιο πιθανό είναι να τη θυμόμαστε. Το γεγονός αυτό εγείρει το ερώτημα αν οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες στα τεστ μνήμης ακριβώς εξαιτίας του τρόπου που επεξεργάζονται τα συναισθήματα.
Τώρα η επιστημονική ομάδα από την Ερευνητική Πλατφόρμα για τις Μοριακές και Γνωσιακές Επιστήμες του Πανεπιστημίου της Βασιλείας βάλθηκε να βρει την απάντηση.
Το… συναισθηματικά φορτισμένο πείραμα
Το κόκκινο και το κίτρινο χρώμα αποτυπώνουν τις περιοχές του εγκεφάλου που ήταν πιο ενεργές και στα δύο φύλα στη θέα μιας συναισθηματικά φορτισμένης εικόνας. Το πράσινο χρώμα δείχνει τις περιοχές που είναι πιο ενεργές συγκεκριμένα στις γυναίκες όταν βλέπουν κάτι που ενεργοποιεί το συναίσθημά τους. Πηγή: MCN, University of Basel
Με τη βοήθεια 3.398 εθελοντών που συνελέγησαν από τέσσερις άλλες δοκιμές οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν πως οι γυναίκες έκριναν τις εικόνες με συναισθηματικό περιεχόμενο – ειδικά με αρνητικό περιεχόμενο – ως εκείνες που τους προκαλούσαν πιο έντονα συναισθήματα σε σύγκριση με τους άνδρες. Στην περίπτωση των ουδέτερων συναισθηματικώς εικόνων πάλι, άνδρες και γυναίκες δεν εμφάνισαν διαφορές ως προς το συναίσθημα που ένιωθαν. Σε ένα τεστ μνήμης που ακολούθησε οι γυναίκες ήταν σε θέση να ανακαλούν σημαντικά περισσότερες εικόνες από τους άνδρες. Ηταν όμως αξιοσημείωτο και αναπάντεχο το γεγονός ότι οι γυναίκες έδειχναν σημαντικό πλεονέκτημα στην ανάκληση θετικών εικόνων σε σύγκριση με τους άνδρες. «Αυτό θα μαρτυρούσε ότι οι διαφορές στην επεξεργασία του συναισθήματος και της μνήμης μεταξύ των δύο φύλων οφείλονται σε διαφορετικούς μηχανισμούς» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης δρ Ανέτ Μίλνικ.
Η ανάλυση δεδομένων που προέκυψαν έπειτα από διεξαγωγή λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) σε 696 από τους εθελοντές επέτρεψε στους ερευνητές να δουν ότι το γεγονός πως οι γυναίκες εκτιμούσαν περισσότερο από τους άνδρες τις εικόνες με αρνητικά συναισθηματικά φορτισμένο περιεχόμενο συνδεόταν με αυξημένη δραστηριότητα στις κινητικές περιοχές του εγκεφάλου. «Το αποτέλεσμα αυτό ενισχύει την άποψη ότι οι γυναίκες είναι πιο εκφραστικές σε ό,τι αφορά το συναίσθημα σε σύγκριση με τους άνδρες» εξήγησε η δρ Κλάρα Σπάλεκ, κύρια συγγραφέας της μελέτης.
Βήμα προς την καλύτερη κατανόηση νευροψυχιατρικών νόσων
Τα νέα ευρήματα βοηθούν επίσης στην καλύτερη κατανόηση των διαφορών ανάμεσα στα δύο φύλα σχετικά με την επεξεργασία πληροφοριών. Η γνώση αυτή είναι σημαντική επειδή πολλές νευροψυχιατρικές νόσοι εμφανίζουν επίσης διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Σημειώνεται ότι η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος στο οποίο ένας εκ των επικεφαλής είναι Ελληνας: πρόκειται για τον καθηγητή Ανδρέα Παπασωτηρόπουλο του Πανεπιστημίου της Βασιλείας. Στο σύνολό του το ερευνητικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενισχύσει τις γνώσεις των ειδικών σχετικά με τους νευρωνικούς και μοριακούς μηχανισμούς της μνήμης οδηγώντας έτσι σε ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις νευροεκφυλιστικές νόσους.
Τσώλη Θεοδώρα
Το Βήμα