bad boss
Εκτύπωση άρθρου

bad bossΟι διευθυντές και οι προϊστάμενοι είναι κύρια πηγή στήριξης ή στρες στην εργασία. Τι χωρίζει τους καλούς από τους κακούς προϊστάμενους.
To στρες στον εργασιακό χώρο εισβάλλει στην προσωπική ζωή, η ευεξία της οικογένειάς σας μπορεί να υποφέρει, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Πρόσφατο συνέδριο για την εργασία, το στρες και την υγεία, στις ΗΠΑ, περιέλαβε έρευνα σε εργασιακούς χώρους που ήταν υποστηρικτικοί στην οικογένεια και την επίδραση των προϊσταμένων-καλή ή κακή-στην υγεία των υπαλλήλων.

Ο Michael Ford, του University at Albany-State University, στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ερευνών ποικίλλουν αλλά παρατηρείται ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναφέρει ότι η εργασία είναι η μεγαλύτερη πηγή στρες στη ζωή του.

Ταυτόχρονα, ο καθένας έχει τη ζωή του εκτός εργασιακού χώρου. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να καταλαβαίνουμε πώς αυτό επηρεάζει την ψυχική και σωματική ευεξία του πληθυσμού. Πιστεύει πως είναι κάτι που αφορά πολλούς ανθρώπους.

Άλλη ειδικός σε συνέδριο του Λος Άντζελες, εξήγησε ότι όσον αφορά το στρες σε σχέση με την εργασία, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ευρείες. Η Leslie Hammer είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Portland State University του Oregon.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι με υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες και στρες εργασίας – ζωής παρατηρούμε ψυχικά προβλήματα. Υπάρχουν αυξημένα επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης. Επίσης αυξημένα επίπεδα αρνητικών αποτελεσμάτων στην υγεία. Η καρδιαγγειακή νόσος έχει σαφή σύνδεσμο με την κόπωση στη δουλειά. Υπάρχουν και προβλήματα παχυσαρκίας. Επίσης υπάρχουν παράπονα για τη γενική σωματική υγεία.

Όταν οι άνθρωποι έχουν στρες στον εργασιακό χώρο, όταν οι προϊστάμενοι δεν είναι υποστηρικτικοί όσον αφορά θέματα εργασίας- ζωής εμφανίζονται περισσότερες αρνητικές συμπεριφορές στην υγεία, όπως φτωχή διατροφή, χαμηλά επίπεδα άσκησης, κακός ύπνος.

Το στρες στον εργασιακό χώρο έχει επίδραση και στις σχέσεις.

Σίγουρα επηρεάζεται η ποιότητα του γάμου. Η ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού επηρεάζεται αρνητικά. Όταν κάποιος νιώθει αρνητικό στρες / βάρος, στρες εργασίας –ζωής καταλήγει να φτάνει το στρες στον σύζυγο ή τα παιδιά.

Στην έρευνα του Ford που συγκρίνει εργασιακούς χώρους στις ΗΠΑ και την Κίνα, αναφέρεται ότι άνθρωποι σε υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας τείνουν με τη σειρά τους να είναι περισσότερο υποστηρικτικοί στις συζύγους τους.

Οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι είναι κύρια πηγή στήριξης ή στρες στην εργασία.

Ο Ford δήλωσε ότι η έλλειψη στήριξης ή η κακοποίηση του προϊσταμένου μπορεί να εισχωρήσει στη ζωή όσον αφορά το χρόνο και την ενέργεια που απομυζά από τους ανθρώπους, αλλά επηρεάζει και τη διάθεσή τους. Αυτό μπορεί δυνητικά να επηρεάσει τη ζωή των μελών της οικογένειας.

Τι χωρίζει τους καλούς από τους κακούς προϊστάμενους
Ένας μη υποστηρικτικός διευθυντής, δήλωσε η Hammer, είναι εντελώς απαθής για τις μη εργασιακές ανάγκες των υπάλληλων. Πρόσθεσε ότι ορισμένες φορές τα κακά αφεντικά κάνουν προγράμματα την τελευταία στιγμή, ώστε άνθρωποι με οικογενειακές υποχρεώσεις ή όχι εργασιακές να πρέπει να επαναπροσαρμόσουν όλη τη ζωή τους γύρω από το πρόγραμμα της εργασίας, Όταν οι προϊστάμενοι βασικά δεν αφήνουν τον έλεγχο του προγράμματος και τον έλεγχο στην εργασία, οδηγούν σε υψηλά επίπεδα στρες.

Η Hammer και η Ellen Kossek του Michigan State University εκπαιδεύουν προϊσταμένους να είναι περισσότερο υποστηρικτικοί στην οικογένεια και πραγματοποιούν έρευνα για την επίδραση της εκπαίδευσης.

Η Hammer δήλωσε ότι πρώτα η εκπαίδευση εστιάζει στην παροχή συναισθηματικής στήριξης. Οι ειδικοί εκπαιδεύουν τους προϊσταμένους ότι απλά το να ακούν τους εργαζόμενους και να τους προσέχουν, όπως και να δείχνουν ότι νοιάζονται είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Η έρευνα έδειξε ότι δεν το κάνουν πολλοί προϊστάμενοι.

Η εκπαίδευση ξεκινά με έρευνα για τους υπαλλήλους, που συνήθως αποκαλύπτει μια αντίφαση. ‘Οσον αφορά τη σύγχυση εργασίας- οικογένειας, οι διευθυντές τείνουν να σκέφτονται ότι είναι πιο υποστηρικτικοί από όσο θεωρούν οι εργαζόμενοι.

Οι προϊστάμενοι μπορούν να συμβάλλουν σε πιο υγιή ατμόσφαιρα δείχνοντας τη δικιά τους ισορροπία εργασίας-ζωής, με την έννοια ότι προσέχουν την εργασία, τη ζωή και την οικογένεια σαν σύνολο και ότι, για παράδειγμα, βρίσκουν χρόνο να πάνε στον αγώνα μπάσκετ του παιδιού τους.

Μια πρόκληση είναι να πειστούν οι οργανισμοί ότι το να είναι υποστηρικτικοί ως προς την οικογένεια σημαίνει ότι παρόλα αυτά η δουλειά ολοκληρώνεται.

Οι εργοδότες νιώθουν τον αντίκτυπο της απουσίας του υπαλλήλου και υψηλότερα επίπεδα στρες συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα απουσίας και προβλημάτων υγείας. Οι εργοδότες μπορούν να προσέξουν και να κατανοήσουν τι μπορούν να κάνουν για την υποχώρηση του στρες. Θα τους βοηθήσει, όπως θα βοηθήσει και την υγεία και ευεξία των εργαζομένων, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγές: Ξένος τύπος.

iatronet

Copy link
Powered by Social Snap