- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Όλα τα παιδιά νιώθουν φόβους στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι φοβούνται τα παιδιά
Όπως ακριβώς εμείς μπορεί να νιώσουμε φόβο και ανησυχία μπροστά σε απροσδόκητες καταστάσεις, έτσι και τα παιδιά μας νιώθουν διαφόρων ειδών φόβους, όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν περιστατικά ή γεγονότα που αδυνατούν να κατανοήσουν.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε
Κάποιες καταστάσεις οι οποίες δεν προκαλούν φόβο στους ενηλίκους, όπως ένας δυνατός θόρυβος ή μια απλή επίσκεψη στο μπάνιο, για πολλά παιδιά μπορεί να αποτελούν τη «φοβερότερη περιπέτεια της ζωής τους».
• Όλα τα παιδιά νιώθουν φόβους στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους. Ξεπερνούν σιγά σιγά ορισμένους από αυτούς, αλλά στη συνέχεια μπορεί να αποκτήσουν άλλους. Όποιοι κι αν είναι οι φόβοι τους, υπάρχει σ’ όλους ένα κοινό στοιχείο: η ανασφάλεια που αισθάνεται το παιδί.
• Γνωρίζοντας αυτό το γεγονός, είναι υποχρέωσή σας να βοη€θήσετε το παιδί σας να τους ξεπεράσει.
• Tα τέρατα, το σκοτάδι και, κατά συνέπεια, η ώρα του ύπνου είναι συνηθισμένοι φόβοι των παιδιών προσχολικής ηλικίας.
• O μεγαλύτερος φόβος τους είναι ότι οι γονείς τους μπορεί να φύγουν και να μην ξαναγυρίσουν ποτέ.
• Μπορείτε να τα καθησυχάσετε, αν τους διηγηθείτε μια όμορφη ιστορία προτού κοιμηθούν, αν τους αφήσετε κάποιο μικρό φως αναμμένο στον διάδρομο, την πόρτα μισάνοιχτη και κάποιο παιχνίδι που θα τα συντροφεύει και θα τα κάνει να νιώθουν προστατευμένα από οποιαδήποτε απειλή.
• Kάποια στιγμή, θα σας ξαφνιάσουν με κάποια απρόσμενα σχόλια σχετικά με τον θάνατο, ειδικά αν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, όπου μπορεί ν’ ακούσουν συζητήσεις πάνω στο θέμα.
• Tο μόνο που επιδιώκει ένα παιδί είναι να νιώσει ασφαλές και να σιγουρευτεί ότι οι «προστάτες» του βρίσκονται διαρκώς δίπλα του.
• Aπό τα επτά έως τα έντεκα χρόνια, ο «κόσμος του παιδιού» γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστικός. Oι σχέσεις με τα συνομήλικα ή ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά γίνονται πιο στενές και συγχρόνως γεννιούνται καινούρια «φαντάσματα»· ο φόβος για τους βαθμούς, για τη σχέση με τους φίλους τους, για την εμπιστοσύνη που τους δείχνουν οι δάσκαλοι κ.λπ.
• Σιγά σιγά, με την ενθάρρυνσή σας, θα αρχίσουν να αποκτούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση.

Tα παιδιά μαθαίνουν να κυριαρχούν στους φόβους τους, χάρη στην κατανόηση και την αγάπη που τους προσφέρετε. Mόνο εξηγώντας τους συνεχώς πως οι φόβοι μπορούν να ξεπεραστούν και πως «γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ», θα τους δώσετε όλη την υποστήριξη που χρειάζονται, ώστε να καταφέρουν να νικήσουν, χωρίς προβλήματα, όλους τους κινδύνους που νιώθουν ότι παραμονεύουν.Θυμηθείτε ότι…
Tο παράδειγμά σας είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς τα μάτια του παιδιού σας είναι στραμμένα πάνω σας. Αν τα λόγια σας διαφέρουν από τον τρόπο με τον οποίο ενεργείτε στην καθημερινότητά σας, αναλογιστείτε ποιες είναι οι δικές σας αντιδράσεις. Αν, για παράδειγμα, φοβάστε με το παραμικρό, είστε υπερπροστατευτικοί, διαρκώς λέτε στο παιδί σας «μη», σκεφτείτε πώς θα αλλάξετε τη συμπεριφορά σας. Αν διαπιστώσετε ότι δεν τα καταφέρνετε, ζητήστε βοήθεια από ειδικό.

από το βιβλίο μου