- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Όλο και περισσότερες οι σκηνές βίας σε ταινίες για εφήβους

bia e
Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα μελέτης στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις σκηνές βίας με πυροβόλα όπλα που προβάλλονται σε ταινίες τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά από 13 ετών με τη συναίνεση των γονέων. Σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων, ο αριθμός των σκηνών βίας σε ταινίες για εφήβους έχουν υπερτριπλασιαστεί από το 1985, χρονιά που καθιερώθηκε το σύστημα ταξινόμησης (καταλληλότητας) των κινηματογραφικών ταινιών.

Ειδικότερα, οι ταινίες που χαρακτηρίζονται «PG-13» (parental guidance 13, κατάλληλο από 13 χρόνων με συναίνεση των γονέων) περιείχαν το 2011 και το 2012 πολύ περισσότερες βίαιες σκηνές με πυροβόλα όπλα απ’ ό,τι αυτές που απευθύνονταν μόνο στους ενηλίκους και χαρακτηρίζονταν «R» («restricted», ακατάλληλες) στη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Επιπλέον οι εν λόγω ταινίες ήταν οι δημοφιλέστερες στη διάρκεια αυτών των δύο τελευταίων ετών.

«Προκαλεί σοκ αυτή η έκρηξη της βίας με όπλα στις ταινίες που έχουν στόχο, πολύ συχνά άμεσα, ένα εφηβικό κοινό» εκτιμά ο Μπραντ Μπούσμαν, καθηγητής επικοινωνίας και ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο και βασικός συντάκτης της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Ίντερνετ από την αμερικανική επιθεώρηση Pediatrics.

Η τάση αυτή στις ταινίες που στοχεύουν στους εφήβους είναι ανησυχητική, διότι πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία ή η εικόνα ενός όπλου αυξάνει την επιθετικότητα στους ανθρώπους.

Η κατηγορία PG-13 στις ΗΠΑ σημαίνει πως οι γονείς προειδοποιούνται ότι ορισμένες σκηνές μπορεί να μην συνιστώνται για παιδιά κάτω των 13 ετών. Ωστόσο οι ταινίες αυτές δεν πρέπει ποτέ να περιέχουν βία που να εμπίπτει στην κατηγορία των «ακατάλληλων» ταινιών, οι οποίες προορίζονται για τους ενηλίκους (άνω των 17 ετών), σημειώνει ο Μπραντ Μπούσμαν.

«Φαίνεται πως οι ταινίες που περιέχουν σκηνές σεξ είναι αυτές που εμπίπτουν συχνότερα στην κατηγορία των ταινιών μόνο για ενηλίκους και όχι αυτές που περιέχουν βία» προσθέτει.

Οι ερευνητές μελέτησαν 915 ταινίες οι οποίες κυκλοφόρησαν από το 1950 ώς το 2012 και ήταν μέσα στις τριάντα δημοφιλέστερες κάθε χρονιά. Εντόπισαν τις σκηνές βίας διάρκειας πέντε λεπτών σε καθεμιά από τις ταινίες αυτές και προσδιόρισαν αν χρησιμοποιούνταν πυροβόλα όπλα.

Συνολικά, οι σκηνές βίας έχουν σχεδόν τετραπλασιασθεί από το 1950 ώς το 2010. Από το 1985, χρονιά από την οποία άρχισε η κατάταξη καταλληλότητας των ταινιών στις ΗΠΑ, το 94% από τις 367 ταινίες μεγάλου μήκους που εξετάστηκαν περιείχαν τουλάχιστον μια σκηνή βίας διάρκειας μεγαλύτερης των πέντε λεπτών.

Στις ακατάλληλες για ανηλίκους ταινίες, ο μέσος αριθμός των σκηνών βίας με πυροβόλα όπλα παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος (1,54 σκηνή ανά ώρα) από το 1985 ώς το 2010.

Οι ταινίες «PG-13» το 1985 δεν περιείχαν σχεδόν καμιά σκηνή βίας με πυροβόλα όπλα. Όμως μετά τη χρονιά αυτή, η συχνότητα των εν λόγω σκηνών δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται και από το 2005 η αύξησή τους επιταχύνεται.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

in.gr