Εκτύπωση άρθρου

Αν παρουσιάζετε συχνά εκρήξεις θυμού, ίσως να ευθύνεται η γάτα σας γι’ αυτό. Μία νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή (ΙΕD), όσοι δηλαδή διακατέχονται συχνά από εκρηκτικές εξάρσεις οργής, είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχουν μολυνθεί από κάποιο παράσιτο που εντοπίζεται στα κόπρανα της γάτας.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τη τοξοπλάσμωση, μία μόλυνση που προκαλείται από το παράσιτο «Toxoplasma gondii», μπορεί να αλλάξει τη χημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου, προκαλώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι γάτες είναι γνωστό ότι μεταδίδουν το παράσιτο στους ανθρώπους μέσω της τρίχας τους. Οι άνθρωποι κινδυνεύουν να μολυνθούν όταν δεν πλένουν τα χέρια τους, ειδικά μετά το καθάρισμα του σημείου όπου αφήνουν τα περιττώματά τους οι γάτες, με αποτέλεσμα να έρχονται άθελά τους σε επαφή με τα αυγά του παράσιτου που βρίσκονται στα κόπρανα των κατοικίδιών τους.

Περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μολυνθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από τοξόπλασμα, με εκείνους που έχουν ως κατοικίδια γάτες να διατρέχουν σοβαρότερο κίνδυνο.

Η τοξοπλάσμωση έχει επίσης συνδεθεί με τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή, την παρορμητικότητα και την αυτοκτονική συμπεριφορά, όπως έχουν αποδείξει προγενέστερες έρευνες.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Psychiatry έλαβε ως δείγμα 358 ενήλικες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 22% των ανθρώπων με διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή (ΙΕD) είναι θετικοί στην τοξοπλάσμωση , σε αντίθεση με το 9% των ανθρώπων χωρίς διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή.

«Δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι που είναι θετικοί στην τοξοπλάσμωση προβλήματα επιθετικότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Έμιλ Κοκάρο του πανεπιστημίου του Σικάγο. Ωστόσο, η έκθεση στο συγκεκριμένο παράσιτο φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μίας επιθετικής συμπεριφοράς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας λέει ότι όσοι μολυνθούν από τοξοπλάσμωση δεν χρειάζεται να ανησυχούν επειδή«το ανοσοποιητικό σύστημα είναι συνήθως αρκετά ισχυρό ώστε να καταπολεμήσει τη λοίμωξη προτού προκληθεί κάποια σοβαρή ασθένεια.»

«Όσοι μολυνθούν συνήθως έχουν ανοσία στο υπόλοιπο της ζωής τους στο συγκεκριμένο παράσιτο».

Ωστόσο, το τοξόπλασμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε γυναίκες που μολύνθηκαν ενώ ήταν έγκυες και σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Newsroom
HuffPost Greece 

Copy link
Powered by Social Snap