- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Forma -ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΡΕΣ Αναγνωρίστε το

forma noemb 2013

Forma

Νοέμβριος 2013 – Τεύχος 129

Της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία της Αλεξάνδρας Καππάτου, ψυχολόγος παιδοψυχολόγος συγγραφέας .

Κι όμως, και τα παιδιά μπορεί να έχουν στρες, το οποίο μάλιστα εκδηλώνουν με ποικίλα συμπτώματα που αρκετές φορές διαφέρουν από τους μεγάλους.

Τα σημάδια

Το πρόβλημα με το παιδικό στρες είναι  ότι δεν είναι πάντα αναγνωρίσιμο. Ένα παιδί δε θα σας πει ποτέ: «Είμαι αγχωμένο» ή «Έχω στρες», γι’ αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να αποκωδικοποιήσετε  τα σημάδια.

Συχνά, συμπεριφορές που θεωρούμε άνευ σημασίας μπορεί να αποτελούν δείγματα ότι το παιδί μας έχει άγχος.

Αυτές μπορεί να είναι :

Τι φταίει;

Στην προσχολική ηλικία

Κάθε περίοδος μετάβασης και αλλαγές στη ρουτίνα μπορεί να προκαλέσουν στρες σε ένα παιδί. Όπως όταν χρειάζεται να κοιμάται μόνο του. Εξάλλου , στην προσχολική ηλικία  εκδηλώνονται οι πρώτοι φόβοι, π.χ.  για το σκοτάδι που επίσης μπορεί να προκαλέσουν στρες στο παιδί.  Το ίδιο ισχύει  και με την έναρξη του παιδικού σταθμού . Αυτό ωστόσο  είναι φυσιολογικό και παραγωγικό γιατί βοηθά το παιδί να προχωρήσει στην αυτονομία και ανεξαρτησία. Ωστόσο ο τρόπος αντίδρασης κάθε παιδιού διαφέρει .

Γι’ αυτό:

Στη σχολική ηλικία

Σε αυτή την περίοδο διάφοροι παράγοντες μπορεί να το αναστατώσουν . Ο καινούργιος δάσκαλος, η αλλαγή σχολείου, τυχόν μαθησιακές δυσκολίες .

Επιπλέον, στρες μπορεί να προκαλέσουν και οι φιλίες, που συχνά σ’ αυτή την ηλικία δοκιμάζονται, αλλά και οι παιδικοί τσακωμοί, ειδικά αν  το παιδί έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, δυσκολεύεται να κάνει φίλους.

Επίσης, οι ιδιαίτερα πιεστικοί γονείς, που έχουν υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά τους , εντείνουν το πρόβλημα , ενώ και  ένα ασφυχτικό πρόγραμμα  που δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση  δε βοηθά.

Γι’ αυτό:

Άλλες αιτίες

Να πάω στον ειδικό;

Ναι, εφόσον το στρες του παιδιού:

-Δυσκολεύει σημαντικά την οικογενειακή ζωή .

-Γίνεται αιτία για να μην πηγαίνει σχολείο.

-Έχει επιπτώσεις στον ύπνο ή την όρεξή του .

– Δεν  του επιτρέπει να κάνει φίλους.

– Καταλήγει σε ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως επαναλαμβανόμενες  κινήσεις. 

Συνήθως το στρες είναι  η αιτία για  σωματικά συμπτώματα όταν  αυτά  εκδηλώνονται κοντά σε κάποιο σοβαρό γεγονός, που  ίσως έχει επηρεάσει το παιδί.