- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Παρατηρήστε σε ποιες περιπτώσεις το παιδί «τρώει» τα νύχια του…..

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου ψυχολόγο – παιδοψυχολόγο
O δεκάχρονος Aντώνης τρώει συνεχώς τα νύχια του. «Δεν έχει χρειαστεί να τα κόψουμε με ψαλίδι τα τελευταία δύο χρόνια» λένε οι γονείς του. «Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις μαζί του. Κάθε φορά μας απαντά ότι δεν καταλαβαίνει πώς το κάνει και μας υπόσχεται ότι θα είναι η τελευταία. Έφθασε στο σημείο να κρύβει τα χέρια του, ώστε να μη βλέπουμε τα καταφαγωμένα νύχια του» καταλήγουν.
Aρκετά παιδιά διανύουν μια περίοδο που τρώνε τα νύχια τους, παρουσιάζουν δηλαδή ονυχοφαγία. Συχνά ακούμε τους γονείς να προβληματίζονται ιδιαίτερα, διαπιστώνοντας ότι το παιδί τους έχει αυτήν τη συνήθεια. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, την ίδια συνήθεια είχε ή εξακολουθεί να έχει κάποιος από τους ίδιους.
Tι μπορείτε να κάνετε
• Παρατηρήστε σε ποιες περιπτώσεις το παιδί «τρώει» τα νύχια του, π.χ. όταν πλήττει, όταν παρακολουθεί τηλεόραση, όταν το μαλώνετε, όταν είναι στενοχωρημένο.
• Αποφύγετε να του κάνετε παρατηρήσεις γι’ αυτό. Δεν θα πετύχετε τίποτε άλλο παρά να ενισχύσετε αυτήν τη συμπεριφορά, που ίσως είναι παροδική.
• Aν η συνήθεια αυτή εξακολουθεί για αρκετό διάστημα, ίσως αποτελεί, μαζί με άλλα στοιχεία, ένδειξη ότι το παιδί σας έχει έντονο άγχος.

• Αναλογιστείτε τη γενικότερη συμπεριφορά του, τον τρόπο που λειτουργεί.
• Αξιολογήστε αν υπάρχουν στοιχεία στο περιβάλλον σας που το πιέζουν. Είστε αυστηροί ή αγχώδεις γονείς, έχετε υπερβολικές προσδοκίες, το πιέζετε;
• Aν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο, δοκιμάστε να αλλάξετε τη στάση σας ή ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.
• Πείτε του, χωρίς να το μειώσετε ή να το τρομάξετε, γιατί θα ήταν καλύτερα να σταματήσει αυτήν τη συνήθεια (μικρόβια, καλαισθησία κ.λπ.).
Μεγάλο μέρος των παιδιών εγκαταλείπουν την ονυχοφαγία από μόνα τους, αργά ή γρήγορα. Στα μεν κορίτσια υπερισχύει η επιθυμία τους να έχουν όμορφα χέρια, πράγμα που αποτελεί σοβαρό κίνητρο, στα δε αγόρια παρατηρείται ότι, γενικά, γύρω στα δώδεκα ή δεκατέσσερα χρόνια, το συγκεκριμένο πρόβλημα το έχουν ήδη ξεπεράσει. Μερικά παιδιά, ωστόσο, συνεχίζουν να τρώνε τα νύχια τους και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Από το βιβλίο μου