buling kid
Εκτύπωση άρθρου

buling kid

4yourfamily

20 Ιανουαρίου 2014

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου μας για το σχολικό εκφοβισμό, η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr, μας δίνει πολύ σημαντικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του φαινομένου – μάστιγα της εποχής, γνωστού ως bullying…

-Ακούστε με προσοχή και ηρεμία όσα σας πει το παιδί σας.

-Διαβεβαιώστε το οτι το ζήτημα θα λυθεί.

-Καθησυχάστε το οτι δεν ευθύνεται το ίδιο για ό,τι συνέβη. Εξηγήστε του οτι ένα επιθετικό παιδί ίσως παρασύρει και τη μισή τάξη εναντίον του στόχου του. Το παιδί, ωστόσο, πρέπει να πεισθεί οτι το σύνολο των συμμαθητών του “σιγοντάρει” τους λίγους επιθετικούς από ανασφάλεια και όχι επειδή απαραίτητα συμφωνεί μαζί τους.

-Βοηθήστε το να καταλάβει οτι και το ίδιο είναι σε θέση να βάλει όρια σε όποιον το ενοχλεί. Ίσως όμως χρειαστεί βοήθεια από ειδικό.

-Μην αναγκάσετε το παιδί να αντιμετωπίσει μόνο του εκείνους που το τρομοκρατούν, αν το ίδιο δεν αισθάνεται οτι είναι έτοιμο. Ειδικά, αν ο εκφοβισμός ασκείται από όμάδα παιδιών, πρέπει να πείσετε το παιδί οτι όπως ο επιθετικός αναζητεί συμμάχους, πρέπει κι εκείνος να μην είναι μόνος του αλλά ν’ αναζητήσει φίλους, ώστε να αισθάνεται οτι ανήκει σε μια παρέα.

-Αναρωτηθείτε γιατί το παιδί σας αποδείχτηκε πιο εύκολο θύμα από άλλα παιδιά και το εκφόβισαν. Μήπως έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθει απροστάτευτο, αισθάνεται οτι μειονεκτεί;

-Τονώστε με κάθε τρόπο την αυτοπεποίθησή του.

-Αναπτύξτε καλή επικοινωνία με το παιδί σας από τη μικρή του ηλικία, ώστε να μπορεί να σας εκμυστηρεύεται ό,τι το απασχολεί ή του συμβαίνει.

-Όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στο σχολικό περιβάλλον, στην τάξη, την αυλή ή και την έξοδο απ’ το σχολείο, να συζητήσετε άμεσα με το δάσκαλο και με το διευθυντή του σχολείου κι αν δεν βρείτε κατανόηση, με την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδιείας.

-Ζητήστε απ’ το δάσκαλο να επιμείνει ιδιαίτερα στην αξία της φιλίας και της αλληλοϋποστήριξης των μαθητών.

-Προσπαθήστε να βρείτε σημεία στήριξης και σε άλλους γονείς, ώστε να μιλήσουν στα παιδιά τους και να υπάρχει μια κοινή αποφασιστική στάση, σε συνεργασία πάντα με το σχολείο και χωρίς να στιγματίσετε ή να εξοστρακίσετε τα επιθετικά παιδιά σαν να λειτουργείτε αυτή τη φορά εσείς σαν όχλος. Το επιθετικό παιδί πρέπει κι εκείνο να βοηθηθεί.

-Αν οι άλλοι γονείς αδιαφορούν και οι προσπάθειες των δασκάλων δεν αποδίδουν, με αποτέλεσμα το παιδί να παρεμένει “παριάς” και αποκλεισμένο, βρείτε τρόπους να σπάσετε την απομόνωση. Π.χ. διοργανώνοντας ένα πάρτυ ή μια εκδήλωση που θ’ ανεβάσει το παιδί στα μάτια των συμμαθητών του και θα το βγάλει απ’ τη “γωνία”.

-Ενθαρρύνετε το παιδί να συναναστρέφεται άλλα συνομίληκα παιδιά, π.χ., ξαδελφάκια, συμμαθητές απ’ τα αγγλικά ή συμπαίκτες από αθλητικές ομάδες, κορίτσια απ’ την τάξη του μπαλέτου κ.α.

-Απευθυνθείτε σε ειδικό.

https://4yourfamily.gr/index.php/psychologia/item/506-πώς-να-βοηθήσετε-το-παιδί-σας-αν-πέσει-θύμα-σχολικού-εκφοβισμού

Copy link
Powered by Social Snap