a messy room
Εκτύπωση άρθρου

Tlife

07.01.2012

Κάπως έτσι ξεκινούν οι απογευματινοί ομηρικοί καυγάδες σε μια φιλήσυχη οικογένεια που τελικά την ακούει όλη η γειτονιά.

Όταν ο καυγάς τελειώνει , το παιδί είναι μουτρωμένο και «κακιασμένο», οι δε γονείς πικραμένοι και απογοητευμένοι.

Γιατί συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνεις; Η Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί:

Γιατί είναι ακατάστατοι

Η εφηβική ακαταστασία είναι εκνευριστική, ενοχλεί κατά βάθος ακόμα και τους ίδιους τους εφήβους. Εντούτοις πίσω από αυτή κρύβεται μια φυσιολογική και βαθύτερη αταξία που παρατηρείται σε όλα τα παιδιά εφηβικής ηλικίας. Καθώς το παιδί σας δηλαδή ξεμακραίνει από την παιδική ηλικία, αυξάνουν οι ικανότητές του, αλλά παράλληλα αναδιοργανώνεται. Αυτή η αναδιοργάνωση είναι συγκλονιστική για τον έφηβο. Η τάξη όμως δε θα έρθει με την εντολή «συμμαζέψου», αλλά με τη συστηματική επεξεργασία από τον έφηβο όσων αλλάζουν και τη σωστή τοποθέτησή τους σε νέα θέση. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό απαιτεί χρόνο, ηρεμία και καλή πρόθεση.

Το αγόρι ή το κορίτσι σας δεν έχει τρόπο να αντισταθεί σε αυτό το χάος. Για να το αντιμετωπίσει, πρέπει πρώτα να το αποδεχτεί και να συμβιώσει με αυτό. Πρέπει σχεδόν να το αγαπήσει. Όταν για ένα διάστημα ο έφηβος συμβιώσει ειρηνικά με το προσωπικό του χάος θα μπορέσει να τακτοποιήσει πάλι τα πράγματα μέσα του. Και καθώς τακτοποιείται το μυαλό του, θα τακτοποιείται και το δωμάτιο.

Τι πρέπει να κάνετε

-Ανεχθείτε εντός ορίων την ακαταστασία του παιδιού, ειδικά στο δωμάτιο του, και περιοριστείτε για ένα διάστημα σε κανόνες κυρίως σε ό,τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους. Όταν το παιδί «έχει το ελεύθερο» της εκτόνωσης στο δικό του χώρο, δε θα νιώθει να πνίγεται από την απόλυτη τάξη. Η τακτοποιημένη κατάσταση γύρω του δε θα έρχεται διαρκώς σε σύγκρουση με τη εσωτερική αταξία του. Το δωμάτιο του εξάλλου είναι ο προσωπικός του χώρος και πρέπει να αισθάνεται ότι τον ελέγχει.

-Έχει μεγάλη σημασία να μην αποδιοργανωθεί η ζωή της υπόλοιπης οικογένειας.

-Όταν το δωμάτιο του είναι απόλυτα χαώδες, ρωτήστε το τι προτείνει εκείνο. Συνήθως τα παιδιά φιλοτιμούνται και δέχονται να κάνουν μια μικρή προσπάθεια έστω μια φορά στις 7-10 μέρες για να βοηθήσουν στην καθαριότητα.

-Ζητήστε του να κάνει μια λίστα με τις υποχρεώσεις που κατά τη γνώμη του έχετε εσείς οι γονείς και να επιλέξει κάποιες που να μπορεί να αναλάβει εκείνο .

Copy link
Powered by Social Snap