- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Σεξουαλικός προσανατολισμός: Μη γεμίζετε τα παιδιά ενοχές!

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι λόγοι για τους οποίους ένας άνθρωπος εκφράζει οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό.
Οι διάφορες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το θέμα δείχνουν ότι στη διαμόρφωσή του μπορεί να συμμετέχουν τόσο βιολογικοί παράγοντες (γονίδια κ.λπ.) όσο και αναπτυξιακοί αλλά και κοινωνικοί, που σχετίζονται με το περιβάλλον του παιδιού (σχέση με τους γονείς, απώλεια ενός γονιού, πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες κ.λπ.). Πάντως, δεν υπάρχει ένδειξη
ότι πρόκειται για μια επιλογή που μπορούμε να την επηρεάσουμε εμείς οι ίδιοι, να την αποφασίσουμε συνειδητά ή «κατά παραγγελία».

Οι διεργασίες για τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό αρχίζουν από την παιδική ηλικία, ενώ η εφηβεία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή του, που συνήθως ολοκληρώνεται μέχρι την ενηλικίωση. Ωστόσο, η περίοδος συνειδητοποίησης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιος, ας πούμε, μπορεί να αντιληφθεί και να αποδεχτεί από την παιδική του ηλικία ότι έλκεται από άτομα του ίδιου φύλου, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να το κάνει πολύ αργότερα, κατά την εφηβεία ή ακόμα και στην ενήλικη ζωή του.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν καθορίζει την αξία μας
Σε καμία περίπτωση πάντως ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ανθρώπου δεν καθορίζει την ποιότητά του ούτε τη σωματική ή την ψυχική του υγεία. Κανένας άνθρωπος που ο σεξουαλικός προσανατολισμός του τείνει προς τη μία ή προς την άλλη πλευρά δεν είναι κατώτερος ούτε θεωρείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο ασθενής.

Ωστόσο, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, πολύ συχνά τα άτομα με μη ετεροφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό πέφτουν θύματα προκατάληψης, εκφοβισμού και βίας, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Κι αν αυτό είναι σκληρό για έναν ενήλικο, σκεφτείτε τι μπορεί να προκαλέσει σε ένα παιδί ή σε έναν έφηβο. Αυτό που είναι τόσο φυσιολογικό για τα υπόλοιπα παιδιά, το να μπορούν να μιλάνε στις παρέες τους για το πρόσωπο που έχουν ερωτευθεί, για τα παιδιά με μη ετεροφυλόφιλο προσανατολισμό μπορεί να γίνει αληθινό μαρτύριο. Έτσι, συχνά προτιμούν τη σιωπή, με αποτέλεσμα να καταπνίγουν ό,τι θα ’πρεπε να τα γεμίζει χαρά.

Με δυο λόγια…
Ο σεξουαλικός προσανατολισμός ορίζεται από τη σωματική και τη συναισθηματική έλξη ενός ατόμου προς το αντίθετο ή και προς το ίδιο φύλο.
Ειδικά στην εφηβεία πάντως, η σωματική έλξη μπορεί να μη συμπίπτει με τη συναισθηματική. Ένας έφηβος δηλαδή μπορεί να έλκεται ή να διεγείρεται σεξουαλικά από άτομα του ίδιου φύλου (π.χ. από ένα τυχαίο άγγιγμα), αλλά συναισθηματικά να έλκεται από το αντίθετο φύλο, κάτι που μπορεί να τον μπερδέψει αρκετά.

Η ταυτότητα φύλου δεν πρέπει να συγχέεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ένα αγόρι που έλκεται από άλλα αγόρια δεν σημαίνει πως αισθάνεται κορίτσι.

Χειριστείτε το με ευαισθησία

Από το βιβλίο της Α. Καππάτου «Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ζωή!». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.