Την κυρία Αλεξάνδρα A. Καππάτου νομίζω ότι λίγο ή πολύ όλοι την γνωρίζουμε.
Είτε από άρθρα, είτε από την τηλεόραση ή από τη συμμετοχή της σε διάφορες συζητήσεις.
Πρόκειται για μία ψυχολόγο – παιδοψυχολόγο, η οποία έχει γράψει και αρκετά βιβλία που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά βοηθήματα για τους γονείς.
Βοηθήματα που κάποιοι επιλέγουν από τη στιγμή που αποφασίζουν να κάνουν ένα παιδί.
Πριν καν την εγκυμοσύνη.
Όταν έμεινα έγκυος, διάβασα αρκετά πράγματα σχετικά με την ανατροφή ενός παιδιού.
Ξέρετε, όχι μόνο τις βασικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με τη σωματική του φροντίδα, αλλά και την ψυχική και συναισθηματική του ανάπτυξη.
Όλα αυτά, βέβαια, στη θεωρία.
Ομολογώ όμως, ότι αυτή η θεωρία με βοήθησε πολύ να κατανοήσω και να υιοθετήσω κάποιες αρχές σχετικά με τη συμπεριφορά μας, έτσι ώστε με τον μπαμπά της μικρής να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μεγαλώσει ήρεμη και ευτυχισμένη.
Η γέννηση του παιδιού φέρνει πιέσεις σωματικές που επιβαρύνουν και την ψυχολογία και όσο κι αν ξέρουμε τη θεωρία, στην πράξη καμιά φορά ξεφεύγουμε.
Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μπορούμε να διαγνώσουμε το λάθος μας και να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να επανορθώσουμε και να μην το επαναλάβουμε.
Η κυρία Καππάτου έχει μια σειρά βιβλίων που μπορούν να βοηθήσουν εμάς τους γονείς όχι μόνο από τη γέννηση του παιδιού, αλλά και στη συνέχεια (“Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”, “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά”).
Σε κάποιες περιπτώσεις που είναι πιο απαιτητικές και πιο δύσκολες αφιερώνει ολόκληρο βιβλίο στο θέμα, όπως στην περίπτωση των γονιών που χωρίζουν η για την περίοδο της εφηβείας.
Θεωρώ ότι όσο κι αν γνωρίζουμε πράγματα και όσο κι αν μας κατευθύνει η αγάπη και το ένστικτο, είναι πάντα καλό να διαβάζουμε τη γνώμη ενός ειδικού που αντίστοιχα θα την εφαρμόσουμε ή θα την προσαρμόσουμε στη δική μας οικογένεια.
Τα βιβλία κυκλοφορούν από τις “Εκδόσεις Μίνωας” και περιλαμβάνουν επιπλέον mini tip που μπορούν να μας βοηθήσουν σε θέματα συμπεριφοράς που κάποιες φορές φαντάζουν ασήμαντα, αλλά ικανά να μας κάνουν να χάσουμε την ψυχραιμία μας.
Το σίγουρο είναι ότι το “Παιδιά στην εφηβεία – Γονείς σε κρίση” θα το έχω δίπλα μου για τα επόμενα χρόνια.
Mαμά Μαμαδοπούλου
Kidscloud.gr