- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Τι κινδύνους κρύβουν τα χαμηλά επίπεδα διττανθρακικού νατρίου;

Επικίνδυνα για τους ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι που είναι μεν υγιείς αλλά έχουν χαμηλά επίπεδα διττανθρακικού νατρίου στον οργανισμό τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Το διττανθρακικό νάτριο, βασικό συστατικό της μαγειρικής σόδας, πολλών αναψυκτικών, φρούτων και λαχανικών, παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατήρησης της ισορροπίας του pH του σώματος.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα μελέτησε σχεδόν 2.300 ηλικιωμένους αμερικανούς, 70-97 ετών, για περισσότερα από 10 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όσοι ήταν υγιείς και είχαν φυσιολογικά ή υψηλά επίπεδα διττανθρακικού νατρίου είχαν όμοιο κίνδυνο θανάτου, αλλά όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα είχαν 24% επιπλέον κίνδυνο να πεθάνουν.

Μάλιστα, όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν και το pH στον συσχετισμό δεν άλλαξε το αποτέλεσμα.

Συνεπώς, η μελέτη δείχνει ότι τα επίπεδα του διττανθρακικού νατρίου στο αίμα είναι σημαντικός δείκτης υγείας και στο μέλλον οι κλινικές μελέτες θα πρέπει να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν η αύξηση του μπορεί να βελτιώσει το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr