Εκτύπωση άρθρου

Μία ακόμα επίπτωση του εργασιακού άγχους φαίνεται πώς επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Neurology.

Όπως ισχυρίζονται λοιπόν οι ειδικοί από το ΠανεπιστήμιοSouthernMedical στην Κίνα, οι άνθρωποι που εργάζονται υπό καθεστώς άγχους έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα όλων των προηγούμενων ερευνών που σχετίζονταν με το εργασιακό άγχος και το ενδεχόμενο εγκεφαλικού (έξι μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 138.782 άτομα τα οποία βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για 3-17 χρόνια). Στη συνέχεια χώρισαν τις δουλειές των ατόμων αυτών σε τέσσερις ομάδες βασισμένες στο κατά πόσο οι εργαζόμενοι είχαν τον έλεγχο της εργασίας τους και πόσο απαιτητική ήταν αυτή ψυχολογικά (όχι σωματικά).

Οι κατηγορίες ήταν:

Παθητικές δουλειές: χαμηλές απαιτήσεις και έλεγχος όπως επιστάτες, εργάτες κ.λπ.

Δουλειές με χαμηλό στρες: χαμηλές απαιτήσεις αλλά υψηλός έλεγχος από τους εργαζόμενους, όπως αρχιτέκτονες, επιστήμονες κ.λπ.   Δουλειές με υψηλό στρες: Υψηλές απαιτήσεις και χαμηλό έλεγχος από τους εργαζόμενους όπως σερβιτόροι, νοσηλευτικό προσωπικό κ.λπ.

Ενεργητικές δουλειές: υψηλές απαιτήσεις αλλά και υψηλός έλεγχος από τους εργαζόμενους, όπως γιατροί, δάσκαλοι, μηχανικοί κ.λπ.

Στις έρευνες που μελετήθηκαν το 11-27% των συμμετεχόντων εργάζονταν σε δουλειές υψηλού στρες. Από αυτούς το 22% φάνηκε πώς διέτρεχε υψηλότερο κίνδυνο να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε είδους και 58% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει ισχαιμικό επεισόδιο σε σχέση με τα άτομα που εργάζονταν σε δουλειές χαμηλού στρες.

Ειδικά οι γυναίκες που εργάζονταν σε περιβάλλον με υψηλό στρες φάνηκε να έχουν 33% περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες που εργάζονταν σε δουλειές με χαμηλό άγχος.   Όσοι εργάζονταν σε παθητικές ή ενεργητικές δουλειές δεν εμφάνισαν κάποια ανησυχητική διακύμανση ως προς το ενδεχόμενο εγκεφαλικού.

Οι επικεφαλής της έρευνας λένε πώς  το εργασιακό άγχος είναι πιθανό να οδηγεί σε μη υγιεινές συνήθειες όπως κακή διατροφή, κάπνισμα και έλλειψη άσκησης και ως εκ τούτου να προκύπτει η σύνδεσή του με την εμφάνιση εγκεφαλικού.   Ωστόσο από την έρευνα φάνηκε πώς ακόμα και τα άτομα που ναι μεν δούλευαν σε εργασίες με υψηλό άγχος αλλά  είχαν υγιεινές συνήθειες διέτρεχαν και πάλι 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δούλευαν με λιγότερο στρες. Εύρημα που δείχνει πώς ίσως και μόνο το άγχος αρκεί για να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας.

πηγή: Southern Medical University in Guangzhou

https://www.medicalnewstoday.com/articles/301000.php

Copy link
Powered by Social Snap