Σημαντική αύξηση των φορέων στη χώρα μας την τελευταία τριετία
Οι νεαροί άνδρες ηλικίας 25 έως 44 ετών αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των φορέων αλλά και των πασχόντων από AIDS στη χώρα μας – και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τριετία, σύμφωνα με νέα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το 1981 που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα έως και τις 31 Οκτωβρίου 2013 διαγνώστηκαν με HIV/AIDS σχεδόν 13.500 άνθρωποι, περισσότερο από το 80% εκ των οποίων είναι άντρες και το σχεδόν 65% ηλικίας 25-44 ετών την εποχή που διαγνώστηκαν.
Από το 2010 έως σήμερα, εξάλλου, ο αριθμός των φορέων του ιού HIV έχει αυξηθεί σημαντικά: από 5,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού που ήταν το 2010, έφτασε τα 10,7 ανά 100.000 πληθυσμού το 2012, ενώ εφέτος η αντίστοιχη αναλογία είναι έως στιγμής 7,2 φορείς ανά 100.000 πληθυσμού.
Το φαινόμενο αυτό έχει δύο κύριες αιτίες: τη χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Αθήνα, κατά τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο Μάριο Λαζανά, συντονιστή διευθυντή του Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS.
«Λόγω της αποτελεσματικότητας των σύγχρονων φαρμακευτικών θεραπειών, που μειώνουν το ιικό φορτίο σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, έχει περάσει στον κόσμο η αντίληψη ότι το AIDS ιάται. Ετσι έχουν ατονήσει τα μέτρα προφύλαξης, ακόμα και μεταξύ των φορέων του ιού HIV», λέει.
«Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος έχει πολύ μικρό ιικό φορτίο οι πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό μειώνονται μεν πάρα πολύ, αλλά δεν εξαφανίζονται. Επιπλέον, αν δεν τηρεί απαρέγκλιτα τη θεραπεία του και δεν επισκέπτεται τακτικά τον γιατρό του, ο ιός μπορεί να αναζωπυρωθεί, με ολέθριες συνέπειες».
Πολύ σοβαρό πρόβλημα, όμως, «δημιουργεί και η στροφή ολοένα περισσότερων νέων στον αλκοολισμό και στη χρήση ουσιών λόγω οικονομικής κρίσης», προσθέτει.
«Η κρίση έχει ως συνέπεια να γίνεται κοινή χρήση συριγγών και έτσι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ραγδαία αύξηση στα κρούσματα HIV/AIDS μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Ευτυχώς, όμως, αυτό παρατηρείται μόνο στην Αθήνα και δεν φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».
Ιδιαιτερότητες
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το 2011 έως τον Οκτώβριο του 2013 είχαν βρεθεί οροθετικοί 1.041 χρήστες της Αθήνας, με τους 63 από αυτούς να έχουν εκδηλώσει ήδη AIDS και τους 42 να έχουν καταλήξει.
Οι χρήστες-φορείς του ιού HIV έχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σύγκριση με τους άλλους φορείς, με κυριότερη την ελλιπή συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή, κατά τον κ. Λαζανά. «Σχεδόν οι μισοί δεν κάνουν καν θεραπεία, διότι δεν έχουν μόνιμη στέγη ούτε την κοινωνική στήριξη που χρειάζονται για να την τηρήσουν», λέει.
«Η συμμόρφωση των χρηστών βελτιώνεται κυρίως όταν μπαίνουν σε θεραπευτικά προγράμματα ή προγράμματα υποκατάστασης. Επιπλέον, μελέτη που πραγματοποιήσαμε έδειξε ότι το 25% των τοξικομανών-φορέων υιοθετούν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, οπότε μπορεί να μολύνουν και άλλους».
Στους υπόλοιπους φορείς, η συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή είναι πολύ υψηλή, καθώς υπερβαίνει το 90%, διευκρινίζει ο κ. Λαζανάς.
Οσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης του AIDS, οι σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις παραμένουν ο κυριότερος. Σχεδόν ένα στα τρία κρούσματα της HIV/AIDS λοίμωξης καταγράφονται σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άντρες, ενώ ένα στα δέκα σε ετεροφυλόφιλους.
Στον κόσμο
35,3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα φορείς του ιού HIV
2,5 εκατομμύρια οι νέοι φορείς το 2012
36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την περίοδο 1981-2012
Στην Ελλάδα
13.496 τα κρούσματα της HIV/AIDS λοίμωξης από το 1981 έως τις 31 Οκτωβρίου 2013
792 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το πρώτο δεκάμηνο του 2013
Τρόποι μετάδοσης
Μεταδίδεται
* Με σεξουαλικές επαφές
* Με μολυσμένες σύριγγες
* Με μετάγγιση αίματος (σπανίως)
* Από την μητέρα στο παιδί (σπανίως)
Δεν μεταδίδεται
* Με το φιλί, χειραψία ή απλή επαφή με φορέα
* Με τα τσιμπήματα εντόμων
Τα στάδια της HIV/AIDS λοίμωξης
Στάδιο 1: Οξεία λοίμωξη
Σχεδόν εννέα στους δέκα ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό HIV, εκδηλώνονται 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης (πυρετός, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, υπνηλία, εξάντληση).
Στάδιο 2: Λανθάνουσα περίοδος
Επί 5-10 χρόνια οι περισσότεροι φορείς δεν έχουν εμφανή συμπτώματα. Αν, όμως, δεν παρακολουθούνται από τον γιατρό και δεν αρχίσουν εγκαίρως θεραπεία, το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να εξασθενήσει σημαντικά και να εκδηλώσουν AIDS.
Στάδιο 3: AIDS
Το τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το HIV οροθετικό άτομο είναι επιρρεπές σε διάφορα νοσήματα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε αυτό το στάδιο σχετίζονται με τις λεγόμενες «ευκαιριακές λοιμώξεις» που εκδηλώνονται στα άτομα με AIDS, όπως η πνευμονία, η φυματίωση και η τοξοπλάσμωση.
Ενδεικτικά νοσήματα που προκαλούνται από το AIDS
Εγκέφαλος
Εγκεφαλίτιδα
Μηνιγγίτιδα
Μάτια
Φλεγμονή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα
Δέρμα
Όγκοι
Πνεύμονες
Πνευμονία
Φυματίωση
Όγκοι
Μυκητιάσεις
Πεπτικό σύστημα
Μυκητιάσεις οισοφάγου
Χρόνια διάρροια
Όγκοι
Οι τύποι του ιού HIV
HIV-1
Προκαλεί τα περισσότερα κρούσματα στον κόσμο (περίπου το 90%)και έχει τις περισσότερες μεταλλάξεις και υποτύπους
HIV-2
Εντοπίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Δυτική Αφρική, με λίγα περιστατικά σε χώρες που έχουν συχνή επικοινωνία με την περιοχή αυτή (όπως η Πορτογαλία). Τείνει να μεταδίδεται πιο δύσκολα απ’ ό,τι ο HIV-1 και η εξέλιξη της νόσου στους φορείς του είναι πιο βραδεία.
ΠΗΓΕΣ:ΚέντροΕλέγχου & ΠρόληψηςΝοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), World Health Organization (WHO), Centers for Disease Control & Prevention (US)
Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία