child fysh
Εκτύπωση άρθρου

Πολλά παιδιά, ιδιαίτερα την άνοιξη, υποφέρουν από κρίσεις άσθματος. Eίναι ίσως η πιο διαδεδομένη νόσος της παιδικής ηλικίας. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη διαταραχή των αεραγωγών, με συνέπεια τα παιδιά να αντιμετωπίζουν σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί αρκετά προβλήματα στο παιδί αλλά και στην οικογένεια.

Τα αγόρια παρουσιάζουν άσθμα σε υψηλότερο ποσοστό από τα κορίτσια και στις ηλικίες από 6-11 χρόνων η αναλογία είναι 3 προς 2, ενώ στην εφηβεία γίνεται 8 αγόρια προς 5 κορίτσια.

Πώς εκδηλώνεται

• Εκδηλώνεται όταν ευαισθητοποιηθούν οι βρόγχοι από διάφορες αλλεργιογόνες ουσίες, όπως σκόνη, κάποιες τροφές, το τρίχωμα διάφορων ζώων, υγρασία, καπνό, ή από λοιμώξεις του αναπνευστικού, ή ακόμα και από συγκινησιακή φόρτιση.

• Το παιδί παρουσιάζει θορυβώδη και κοφτή αναπνοή, ξερόβηχα, σφίξιμο στο στήθος, παχύρρευστα πτύελα κ.λπ. Ευτυχώς, η επιστήμη έχει προχωρήσει και υπάρχουν αρκετά φάρμακα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων.

• Αν προσπαθήσουμε να βρούμε την αιτιολογία του, θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι σαφής και ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό νόσημα. Πολλές φορές, περιπτώσεις άσθματος συναντώνται με μεγάλη συχνότητα στα μέλη κάποιων οικογενειών.

Tο περιβάλλον παίζει βασικό ρόλο, δεδομένου ότι οι ασθματικές κρίσεις εμφανίζονται συχνά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως, για παράδειγμα, στην παρουσία ή απουσία κάποιου προσώπου.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλές φορές τα συμπτώματα ασφυξίας που νιώθει το παιδί πυροδοτούνται από εσωτερικές συγκρούσεις ή από άγχος, δυσφορία, θυμό, υπερδιέγερση. Aκόμα και μικρής διάρκειας ψυχικές εντάσεις μπορούν να επιφέρουν επιδείνωση και υποτροπή στο πρόβλημα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το παιδί παρουσιάζει κρίση επειδή δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα οργής, θυμού ή εχθρότητας, και ότι η κρίση είναι μια μορφή ενδοστρεφούς επιθετικότητας, μια μορφή διαμαρτυρίας απέναντι στο περιβάλλον, κυρίως όμως ένα είδος αντίδρασης σε μια καταπιεστική μητέρα.

Tο παιδί αντιμέτωπο με το πρόβλημά του

Είναι απαραίτητο να μάθει να ζει με το άσθμα και να το αντιμετωπίζει με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο  στις δραστηριότητές του και να ζει φυσιολογικά, όπως τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.

Οι γονείς έχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, διότι οφείλουν να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια του παιδιού τους να υπερνικήσει τις δυσκολίες που απορρέουν από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Γι’ αυτό θα πρέπει…

• Nα μάθει από μικρό να αναγνωρίζει τα προειδοποιητικά σημάδια της κρίσης, ώστε να αποφεύγει την εμφάνισή της.

• Nα κρατά ημερολόγιο, όπου θα καταγράφει τους παράγοντες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα και διεγείρουν τις κρίσεις άσθματος.

• Nα αποφεύγει οτιδήποτε ενεργοποιεί τις κρίσεις άσθματος, όπως χώρους γεμάτους καπνό, σκόνη, έντονες μυρωδιές.

• Nα αθλείται συστηματικά, χωρίς όμως να εξαντλείται.

Τι μπορείτε να κάνετε…

•  Nα βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει ότι το πρόβλημά του αντιμετωπίζεται και ότι μπορεί να ζει φυσιολογικά.

•  Nα φροντίζετε να απομακρύνετε από τους χώρους του σπιτιού τους ς αλλεργιογόνους παράγοντες που το ενοχλούν.

• Nα το στηρίζετε, χωρίς να το υπερπροστατεύετε.

• Nα το ενθαρρύνετε να αποκτήσει το ίδιο υπευθυνότητα για τη θεραπεία του και κυρίως για την πρόληψη των κρίσεων.

• Nα ζητάτε τη βοήθεια ειδικού ψυχολόγου ή παιδοψυχιάτρου, αν διαπιστώσετε προβλήματα στη συμπεριφορά του.

Mytv  16-22 Απριλίου 2016 Τεύχος 164

 

Copy link
Powered by Social Snap