- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Το δέσιμο με τα παιδιά μας είναι επιθυμία και προτεραιότητα κάθε γονιού

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Το δέσιμο με τα παιδιά μας είναι επιθυμία και προτεραιότητα κάθε γονιού. Κι αν η καραντίνα που βιώνουμε για μία ακόμα φορά, έχει κάτι καλό, αυτό είναι η ευκαιρία που μας δίνει να έρθουμε πιο κοντά με την οικογένειά μας και να αναπληρώσουμε τον χρόνο που έχουμε χάσει έως τώρα.

 Η επαφή και το δέσιμο με τα παιδιά μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους χαρίσουμε το αίσθημα ασφάλειας που έχουν ανάγκη και έτσι να αποτρέψουμε πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς, ζητήματα με την αυτοεκτίμησή τους, συναισθηματικές διαταραχές και άλλα θέματα που μπορεί να υπονομεύσουν σοβαρά την ψυχική τους υγεία. Ειδικά τώρα στην πανδημία, το δέσιμο με τα παιδιά μας είναι το καλύτερο αντίδοτο στις επιπτώσεις που έχει όλη αυτή η κατάσταση στον ψυχισμό τους (άγχος, αγωνία, ανασφάλεια…)

Τα παιδιά που προέρχονται από δεμένες οικογένειες, αποκτούν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, αναπτύσσουν πιο ισορροπημένες σχέσεις, έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση και φαίνεται ότι εξελίσσονται σε πιο επιτυχημένους ενήλικες και μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις που θα βρουν στην πορεία της ζωής τους. Κι αυτό γιατί νιώθουν ότι ανήκουν κάπου και πώς ότι και να συμβεί, έχουν πάντα ένα καταφύγιο για να στραφούν και να αντλήσουν δύναμη και πάλι. Με λίγα λόγια, το δέσιμο με τα παιδιά μας είναι το πρώτο βήμα τους για την ευτυχία.

Οι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό είναι πολλοί όμως δυστυχώς, απορροφημένοι ίσως από τη συνήθη μας καθημερινότητα, αμελούμε ή αναβάλλουμε να το επιδιώξουμε. Όμως, στις γραμμές που ακολουθούν, θα βρείτε τις πιο απλές αλλά αποτελεσματικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας χωρίς να προβληματίζεστε για τον χρόνο. Και είναι ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε είτε όσο είμαστε ακόμα στο σπίτι λόγω του περιορισμού εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και μόλις βγούμε από αυτήν και η ζωή μας ξαναγυρίσει στους παλιούς της ρυθμούς.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε χωρίς να χρειαστεί να αγχωθείτε με τον χρόνο. Σίγουρα μπορείτε να βρείτε πολλές ακόμα ιδέες είτε με έμπνευση από την καθημερινότητά σας ή –αν δυσκολεύεστε- με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο! φωτογραφία -https://gr.pinterest.com/pin/399413060706570445/