- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Το γρήγορο κόψιμο του ομφάλιου λώρου εγκυμονεί αναιμία

baby
Ειδικοί αναφέρουν ότι πρέπει να περνούν δυο ως πέντε λεπτά από τη γέννηση προτού κοπεί ο λώρος
Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί συνιστούν υπομονή σε ό,τι αφορά το κόψιμο του ομφάλιου λώρου του νεογέννητου

Το κόψιμο του ομφάλιου λώρου αμέσως μετά τη γέννηση που αποτελεί πάγια τακτική ανά τον κόσμο εγκυμονεί κινδύνους που αφορούν σε έλλειψη σιδήρου για το βρέφος, αναφέρουν ειδικοί.

Επιστήμονες σημειώνουν ότι αν οι γιατροί αφήσουν τον ομφάλιο λώρο στο νεογέννητο για μερικά μόνο λεπτά – δύο ως πέντε κατά μέσο όρο – επιτρέπουν τη μεταφορά του αίματος που έχει ο λώρος στον οργανισμό του παιδιού.

Χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου λόγω… βιασύνης

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για τα καλά της… αναμονής σε ό,τι αφορά το κόψιμο του λώρου. Μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Βρετανίας που δημοσιεύθηκε το 2009 έδειξε πως τα βρέφη των οποίων ο ομφάλιος λώρος κόπηκε αμέσως μετά τη γέννηση εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου ως και επί έξι μήνες – σημειώνεται ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου συνδέονται με προβλήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί προτείνουν να παραμένει ο ομφάλιος λώρος στο μωρό έως ότου σταματήσει να πάλλεται με φυσικό τρόπο – αυτό συμβαίνει σε δύο ως πέντε λεπτά μετά τη γέννηση κατά μέσο όρο.

Σε ορισμένα νοσοκομεία η πρακτική έχει ήδη αλλάξει με βάση τα νέα δεδομένα, ωστόσο οι αρμόδιοι οργανισμοί όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) της Βρετανίας βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων και δεν έχουν προβεί σε καινούργιες επίσημες συστάσεις – στη Βρετανία τέτοιες συστάσεις αναμένονται το ερχόμενο έτος.

Αναμονή για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα

Εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων ανέφερε ότι «μελέτες έχουν δείξει πως η καθυστέρηση στο κόψιμο του ομφάλιου λώρου για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα μπορεί να ωφελήσει το νεογέννητο μειώνοντας τον κίνδυνο αναιμίας. Η καθυστέρηση αυτή επιτρέπει επίσης τη μεταφορά του πλακουντιακού αίματος στο νεογέννητο, ιδίως στις περιπτώσεις πρόωρων γεννήσεων». Η εκπρόσωπος του Κολεγίου σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εξαιτίας επιπλοκών ο ομφάλιος λώρος πρέπει να κοπεί αμέσως.

Από την πλευρά της η Μπελίντα Φιπς, επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος για τις Γεννήσεις της Βρετανίας που είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, εξήγησε ότι «όταν γεννιέται ένα παιδί περίπου το ένα τρίτο του αίματός του συνεχίζει να βρίσκεται στον ομφάλιο λώρο και στον πλακούντα. Σήμερα χωρίς να υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτή την πρακτική, οι γιατροί κόβουν τον ομφάλιο λώρο αμέσως μετά τη γέννα στερώντας σημαντική ποσότητα αίματος από το παιδί».Η πρακτική αυτή πρέπει να αλλάξει εκτός και αν το αποφασίσει διαφορετικά η μητέρα ή συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για το άμεσο κόψιμο του ομφάλιου λώρου, κατέληξε η κυρία Φιπς.

Θεοδώρα Τσώλη

To Bήμα