- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Το ίντερνετ μας κάνει να χάνουμε την εμπιστοσύνη στις γνώσεις μας

Μια πρόσφατη καναδική έρευνα δείχνει πώς οι άνθρωποι έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στις γνώσεις που κατέχουν όταν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Ο καθηγητής Evan F. Risko από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Γουότερλου και η ομάδα του έκαναν σε 100 περίπου άτομα μια σειρά απλών εγκυκλοπαιδικών ερωτήσεων όπως ποια είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας. Οι συμμετέχοντες δήλωναν εξαρχής αν γνώριζαν την απάντηση ή όχι. Στην πορεία όμως τα πράγματα μπορεί να άλλαζαν. Οι μισοί είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ και αν δήλωναν πώς δε γνώριζαν την απάντηση μπορούσαν να την αναζητήσουν στον παγκόσμιο ιστό. Οι άλλοι μισοί ωστόσο δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Και όπως φάνηκε αυτό τους έκανε να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να τολμάνε να απαντάνε ακόμα και αν δεν ήταν βέβαιοι για το αν η απάντησή τους ήταν σωστή ή λάθος. Αντίθετα όσοι μπορούσαν να μπουν στο ίντερνετ δίσταζαν να δώσουν μία απάντηση από μόνοι τους ακόμα κι αν τη γνώριζαν.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ ήταν περίπου 5% πιο πιθανό να πουν ότι δε γνώριζαν την απάντηση. Επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις φάνηκε ότι ένιωθαν πώς ήξεραν λιγότερα πράγματα από όσους δεν είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι πιθανότατα, κατά τους ειδικούς, ο φόβος της διάψευσής μας αν πούμε ότι γνωρίζουμε κάτι το οποίο μπορεί να ελεγχθεί άμεσα με ένα απλό σερφάρισμα. Επομένως διαλέγουμε να μην εκφράσουμε καθόλου την άποψή μας ή να δηλώσουμε άγνοια από τον φόβο της κοινωνικής “ταπείνωσης”.

Μπορεί όμως να συμβαίνει και επειδή απολαμβάνουμε τη διαδικασία της αναζήτησης της απάντησης παρότι μπορεί να τη γνωρίζουμε ήδη (π.χ. επειδή μπορεί να μάθουμε και άλλα πράγματα στη διάρκειά της κ.λπ.)

Το βασικό είναι πώς τα συγκεκριμένα ευρήματα δείχνουν πώς το διαδίκτυο επηρεάζει τη ζωή μας με πολλαπλούς τρόπους, κάποιους από τους οποίους ακόμα δεν έχουμε καν αντιληφθεί. Έτσι μπορούν να συμβάλλουν στην κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους το ίντερνετ επηρεάζει τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας.

https://psychcentral.com/news/2015/12/09/ubiquity-of-internet-affects-how-we-think/95982.html

Το άρθρο επιμελήθηκε η Ανεξανδρα Καππάτου