Εκτύπωση άρθρου

Αν περνάμε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο κάνοντας κάμπινγκ μπορεί να επαναπροσδιοριστεί το βιολογικό μας ρολόι.
 
Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο βρήκαν ότι το να περνάμε χρόνο στην ύπαιθρο μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό κυρίως για όσους έχουμε προβλήματα αϋπνίας ή δυσκολία να σηκωθούμε το πρωί. Το να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε πολύ έντονο φως στη διάρκεια της ημέρας και σε λιγότερο φως τη νύχτα θα μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε καλύτερα το βιολογικό μας ρολόι.

Το φυσικό φως είναι αυτό που το ρυθμίζει εξ’ αρχής αλλά όλα τα φώτα που προκύπτουν τη νύχτα από τις τεχνητές πηγές (π.χ. λάμπα, υπολογιστής,κινητό) επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του καθώς το μπερδεύουν. Έτσι, δημιουργείται αναστάτωση στον κιρκάδιο μας ρυθμό και στον ύπνο μας, με αποτέλεσμα να είμαστε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι το πρωί. Οι ερευνητές, θέλοντας να βρουν πώς θα το ξαναπροσδιορίσουν, συγκέντρωσαν εθελοντές και τους έβαλαν να κατασκηνώσουν στην ύπαιθρο έχοντας για μόνη πηγή φωτός τη φωτιά, που είχαν ανάψει στον καταυλισμό. Ακόμα και ο φακός απαγορευόταν.

Βρήκαν λοιπόν ότι τα επίπεδα της μελατονίνης τους συγχρονίστηκαν, όπως και όλα όσα έκαναν, με το βιολογικό τους ρολόι. Οι επιστήμονες δεν συστήνουν να πηγαίνουμε απαραιτήτως για κάμπινγκ, αλλά να προσπαθούμε να εκτιθέμεθα σε όσο περισσότερο φυσικό φως γίνεται στη διάρκεια της ημέρας ώστε να λειτουργεί καλά το βιολογικό μας ρολόι.

Vita.gr

Copy link
Powered by Social Snap