- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Το μωρό έρχεται, το σεξ φεύγει;

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι κάτι που δένει ένα ζευγάρι για πάντα. Μερικές φορές όμως όταν έρχεται ένα μωρό, έρχονται μαζί και αλλαγές στην ερωτική ζωή των γονιών…  

Τι συμβαίνει στη γυναίκα…

Μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, είναι πολύ συνηθισμένο και αναμενόμενο, η ερωτική επιθυμία της γυναίκας να πέφτει. Μετά τη δοκιμασία που έχει υποστεί το σώμα της και την εξουθένωση που συνήθως πάει πακέτο με τον ερχομό του μωρού, πολύ συχνά το τελευταίο που έχει στο μυαλό της είναι το σεξ. Επίσης, τα ράμματα που μπορεί να έχει μετά τον τοκετό δε διευκολύνουν καθόλου την κατάσταση καθώς ο πόνος εξαιτίας τους σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κρατήσει ακόμα και μήνες. Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα ούτε με την καισαρική καθώς και τότε, ο πόνος μπορεί να επιμείνει έως και για ένα τρίμηνο μετά τον τοκετό. Τέλος, πολύ συχνά, οι γυναίκες αισθάνονται άσχημα με τις αλλαγές που επιφέρουν η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και ο θηλασμός στο σώμα τους (ίσως κάποια κιλά παραπάνω, χαλάρωση, ραγάδες κ.λπ.) και οδηγούνται σε μία «κρίση» αυτοεκτίμησης. Ως εκ τούτου, μπορεί να αποφεύγουν το σεξ και για να μην «εκτεθούν» στα μάτια του συντρόφου τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και η σύσταση των γιατρών είναι, το σεξ να αποφεύγεται κατά την περίοδο της λοχείας –για περίπου ενάμιση μήνα- καθώς η μήτρα είναι ακόμα ευαίσθητη και άρα επιρρεπής σε μολύνσεις. 

Ωστόσο, ακόμα και όταν τελικά ξανακάνουν σεξ, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι δεν μπορούν να κορυφώσουν όπως προηγουμένως. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα επίπεδα των ορμονών στο σώμα τους που δεν έχουν ρυθμιστεί μετά την εγκυμοσύνη και είναι ακόμα πολύ χαμηλά ή/και στην αλλαγή που μπορεί να έχει επέλθει στους μυς της περιοχής.

…και τι στον άντρα

Η απροθυμία για σεξ μετά τον τοκετό δεν είναι «προνόμιο» μόνο των γυναικών. Σχετική έρευνα του 2013 από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που είχε δημοσιευτεί στο Journal of Sexual Medicine έδειξε ότι και οι μπαμπάδες έχουν μικρότερη επιθυμία για σεξ μετά το μωρό. Για την ακρίβεια σχεδόν ένας στους πέντε ανέφερε ότι η έλλειψη επιθυμίας κράτησε για περίπου τρεις μήνες μετά την «επέλαση» του μωρού κυρίως εξαιτίας της κόπωσης και των νέων ρυθμών στους οποίους έπρεπε να προσαρμοστούν αλλά και της ανησυχίας για τη σωματική κατάσταση της συντρόφου τους.

Επίσης, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι μετά τον τοκετό, αρκετοί μπαμπάδες επίσης παρουσιάζουν σημάδια επιλόχειας κατάθλιψης ενώ τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους πέφτουν γεγονός που φυσικά μπορεί να επηρεάσει και την επιθυμία τους για σεξ.

Ωστόσο οι περισσότεροι άντρες, αποζητούν την ερωτική επαφή και συχνά αισθάνονται απόρριψη όταν η σύντροφός τους δεν ανταποκρίνεται με την ίδια θέρμη…

 Τι σας προτείνω