- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Το (νυν ή πρώην) κάπνισμα του πατέρα προκαλεί άσθμα στο παιδί

kapnismat

Το κάπνισμα των ανδρών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία των απογόνων τους, ακόμα κι αν κόψουντο τσιγάρο πολλά χρόνια πριν αποκτήσουν παιδιά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το εύρημα αυτό ενισχύει την άποψη ότι οι κακές συνήθειες της νιότης μας, μπορεί να «αποτυπώνονται» στο γενετικό υλικό (DNA) σπερματοζωαρίων και ωαρίων με τη μορφή επιγενετικών αλλαγών και να «περνάνε» στις επόμενες γενιές.

Η μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο Μόναχο, είναι η πρώτη που αξιολογεί την δυνητική συσχέτιση ανάμεσα στις καπνιστικές συνήθειες του πατέρα πριν από την σύλληψη και την πνευμονική λειτουργία των παιδιών τους.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, στη Νορβηγία, ανέλυσαν το ατομικό ιστορικό περισσότερων από 13.000 ανδρών και γυναικών, καθώς και την κατάσταση της υγείας των παιδιών τους, διαπιστώνοντας ότι το μη αλλεργικό άσθμα ήταν πολύ πιο συχνό στα παιδιά ανδρών που κάπνιζαν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο κίνδυνος να πάσχουν τα παιδιά από άσθμα ήταν μέγιστος για τους πατέρες που είχαν αρχίσει το τσιγάρο σε πολύ νεαρή ηλικία (στα 15 τους χρόνια), ενώ αυξανόταν κατ’ αναλογίαν με τα χρόνια και το πόσο πολύ κάπνιζαν, ενώ ίσχυε και για όσους κάποια στιγμή είχαν κόψει το κάπνισμα.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only

Τα Νέα