fat girls
Εκτύπωση άρθρου


Mytv

26 Απριλίου – 2 Μαίου 2014 – Τεύχος 61

Πρόληψη και αντιμετώπιση :

Με ποιους άλλους τρόπους  μπορείτε να αποφύγετε την παχυσαρκία του παιδιού και  τι πρέπει να κάνετε μόλις αντιληφθείτε ότι το παιδί σας είναι υπέρβαρο

 

 

Πώς να αποφύγετε την παχυσαρκία του παιδιού

Το παιδί πρέπει να έχει καθορισμένο ωράριο φαγητού.

Να συνηθίσει να τρώει λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψάρια, κοτόπουλο, τροφές δηλαδή που και περιεκτικές σε θρεπτικά στοιχεία είναι και δεν περιέχουν πολλά λιπαρά και θερμίδες.

Να του δίνετε μικρές ποσότητες φαγητού και να αποφεύγετε τα γλυκά και τα αναψυκτικά.

Να επιλέγετε για το παιδί σας υγιεινά σνακ.

Να μη χρησιμοποιείτε τη διατροφή ως μέθοδο χαλάρωσης.

Να μην το δωροδοκείτε με γλυκά ή παγωτά προκειμένου να κάνει κάτι που θέλετε, να μην του παρέχετε δηλαδή τροφή ως υποκατάστατο της φροντίδας ή ως αμοιβή για την υπακοή του.

Να τρώτε μαζί του φροντίζοντας να δημιουργείτε θετικό κλίμα.

Να ενισχύετε τις κινητικές δραστηριότητες γιατί τα παιδιά χρειάζονται οπωσδήποτε 60 λεπτά άσκησης την ημέρα.

Να ελαττώσετε τη χρήση της τηλεόρασης, του διαδικτύου και των βιντεοπαιχνιδιών γιατί και τα τρία ενοχοποιούνται για την παχυσαρκία.

Να μην πιστεύετε σε διάφορες λαϊκές δοξασίες όπως “το πάχος θα γίνει ύψος”, αφού η επιστήμη έχει αποδείξει ότι σπάνια ένα παιδί θα αδυνατίσει μόνο του.

Τι πρέπει να κάνετε μόλις αντιληφθείτε ότι το παιδί είναι υπέρβαρο

Να συμβουλευτείτε αρχικά τον παιδίατρο, ο οποίος θα σας παραπέμψει σε κάποιον ενδοκρινολόγο ειδικό για παιδιά. Αφού γίνουν κάποιες εξετάσεις με τη βοήθεια ειδικού διαιτολόγου θα σας προτείνουν ένα πρόγραμμα διατροφής κατάλληλο για το παιδί σας.

Θα πρέπει να δίνετε εσείς πρώτα το καλό παράδειγμα στο παιδί σας. Ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός στην εφαρμογή, την απόκτηση αλλά και τη διατήρηση των νέων, σωστών διατροφικών συνηθειών.

Να το πείσετε ότι θέλετε να το βοηθήσετε.

Να μην του βάλετε την ταμπέλα του παχουλού ή του χοντρού παιδιού.

Να έχετε υπ’ όψιν σας ότι όσο μικρότερης ηλικίας είναι το παιδί τόσο ευκολότερη είναι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας γιατί το παιδί περιμένει από εσάς να το καθοδηγήσετε.

Προσπαθήστε να οργανώσετε τις συνήθειες του παιδιού κρατώντας ένα ημερολόγιο διατροφής. Εκεί θα σημειώνετε πότε τρώει, ποια φαγητά προτιμά, αν καταφεύγει στην κουζίνα κάθε φορά που πιέζεται ή αισθάνεται δυσάρεστα ή αν τρώει όταν βλέπει τηλεόραση.

Να έχετε υπ’όψιν ότι κάθε αλλαγή στη διατροφή δεν πρέπει να γίνεται απότομα ούτε καταπιεστικά, με τιμωρίες και δωροδοκίες.

Να το πείσετε να αθλείται και εάν δε θέλει κάντε μαζί του μακρινούς περιπάτους.

Να το ενθαρρύνετε να αποκτήσει άλλες συνήθειες ή δραστηριότητες την ώρα που πεινά ή όταν νιώθει άγχος ή ανία- να αποφεύγει την καθιστική ζωή, όπως την τηλεόραση και τα πολύωρα παιχνίδια στον υπολογιστή.

Μην ενοχοποιείτε τη διατροφή.

Σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, θεωρείται εξαιρετικά βοηθητική η ψυχολογική στήριξη του παιδιού προκειμένου να αποδεχτεί τον εαυτό του, να μάθει να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του αλλά και να διαχειρίζεται τα πειράγματα των συμμαθητών του στο σχολείο.

Να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτική και να μην χρησιμοποιείτε κάποιες από τις δραστικές δίαιτες για ενηλίκους που κυκλοφορούν γιατί είναι πιθανό να βλάψουν το παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη.

 

Copy link
Powered by Social Snap