- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Και χώρα διέλευσης και προορισμός για trafficking η Ελλάδα

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Και χώρα διέλευσης και προορισμός για trafficking η Ελλάδα

ΧΩΡΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ αλλά και τελικός προορισμός για trafficking αποτελεί η Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διακίνηση και την εκμετάλλευση ανθρώπων.

Στον σχετικό κατάλογο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα παραμένει στη δεύτερη (Τier 2) από τις τέσσερις κατηγορίες, όπως είναι και οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων.

Οι συντάκτες ωστόσο της έκθεσης αναγνωρίζουν πως το ελληνικό κράτος καταβάλλει προσπάθειες για να αναβαθμιστεί στην πρώτη κατηγορία μαζί με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα προέρχονται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νιγηρία, ενώ σε ό,τι αφορά τα θύματα καταναγκαστικής εργασίας αναφέρεται ότι προέρχονται από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Ινδία, και το Μπανγκλαντές. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ιδιαίτερα το πρόβλημα με τα ασυνόδευτα ανήλικα αποκαλύπτοντας πως κάθε χρόνο περισσότερα από χίλια παιδιά που καταλήγουν στην Ελλάδα μπορούν να καταλήξουν θύματα διακίνησης.