Εκτύπωση άρθρου

Video-games και ταινίες με βία κάνουν τα αγόρια επιθετικά

20.10.2010

Τα βίαια βιντεοπαιχνίδια, οι ταινίες, αλλά και οι ίδιου περιεχομένου τηλεοπτικές εκπομπές κάνουν τα αγόρια πιο επιθετικά. Οσο πιο βίαιες, δε, είναι οι σκηνές και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο φυσιολογική δείχνει η αγριότητά τους. Το σχετικό συμπέρασμα προκύπτει από τη μεγαλύτερη σχετική έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα, η οποία συνδέει τη βία της οθόνης με τη βίαιη συμπεριφορά στην πραγματική ζωή.

Ομάδα επιστημόνων, υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης, μελέτησε αγόρια ηλικίας 14 ώς 17 ετών, τα οποία παρακολουθούσαν διάφορα βίντεο, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνταν απεικονιστικές εξετάσεις στην εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οσο περισσότερο τα παιδιά παρακολουθούσαν σκηνές αγριότητας που συμπεριελάμβαναν χουλιγκανισμό σε γήπεδα και βίαιες συγκρούσεις σε δρόμους, τόσο λιγότερο ενεργοποιούνταν ο εγκέφαλός τους.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι, με τον καιρό, τα συγκινούσε όλο και λιγότερο η δράση αφού προφανώς τη συνήθιζαν. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αδιαφορούν για τις πράξεις βίας και ενδεχομένως να τα κάνουν πιο επιρρεπή να τις διαπράξουν. «Είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό, επειδή η εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία ο εγκέφαλος αλλάζει και εξελίσσεται, ειδικά στις περιοχές που ελέγχουν τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις στα εξωτερικά ερεθίσματα» επισημαίνει ο δρ Τζόρνταν Γκράφμαν, επικεφαλής της έρευνας.

Κ.Ν.

espresso

Copy link
Powered by Social Snap