- Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος - https://akappatou.gr -

Βρήκαν το γονίδιο που παχαίνει τις γυναίκες κατά 8 κιλά

food

Εάν βλέπετε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει επίμονα, κατηγορήστε τα γονίδιά σας. Ολλανδοί επιστήμονες εντόπισαν την γονιδιακή μεταλλαγή που κάνει τις γυναίκες να παίρνουν εύκολα 8 κιλά.

Η συγκεκριμένη μεταλλαγή, την οποία πιστεύεται ότι φέρουν μία στις τρεις γυναίκες, τροφοδοτεί την ανάπτυξη λιπώδους ιστού και έτσι αυξάνει κατά 2,5 φορές τις πιθανότητες των φορέων να παχύνουν.

Στους άνδρες δεν ασκεί την ίδια επίδραση. Ωστόσο οι επιστήμονες λένε πως εκείνοι έχουν το δικό τους «γονίδιο της παχυσαρκίας», το οποίο τους ωθεί να υπερκαταναλώνουν παχυντικά φαγητά.

 

Η όλη μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στο Λίβερπουλ.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρέεκ Μπόουμαν, από το Ίδρυμα Έρευνας Διατροφής & Τοξικολογίας του Μάαστριχτ (NUTRIM), οι ερευνητές παρακολούθησαν επί μία δεκαετία 4.662 εθελοντές, καταγράφοντας τις διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος τους.

Στο τέλος της δεκαετίας, επέλεξαν δύο ομάδες: μία που είχε διατηρήσει σχεδόν σταθερό το βάρος της (απαρτιζόταν από 259 εθελοντές, οι οποίοι πήραν ή έχασαν λιγότερο από 2 κιλά) και μία άλλη που πήρε πολύ βάρος (237 εθελοντές που πήραν πάνω από 8 κιλά στη διάρκεια της δεκαετίας).

Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε γενετικές εξετάσεις τους εθελοντές που είχαν διαλέξει, για να εξετάσουν εάν έφεραν ορισμένες μεταλλαγές στα γονίδια ACE, FTO, AKR1C2, TIMP4 και MMP2, οι οποίες σε προγενέστερες μελέτες είχαν συσχετισθεί με το βάρος ή με τη ρύθμισή του.

Όπως διαπίστωσαν, μία συγκεκριμένη μεταλλαγή στο γονίδιο MMP2 ήταν πολύ συχνή στις γυναίκες οι οποίες είχαν παχύνει, ενώ στους άνδρες που είχαν παχύνει εντοπίσθηκε συγκεκριμένη μεταλλαγή του γονιδίου FTO.

Η μεταλλαγή του MMP2 εντοπίσθηκε σε μία στις τρεις εθελόντριες που πάχυναν, ενώ οι άντρες-φορείς του μεταλλαγμένου FTO είχαν 87% πιθανότητες να έχουν παχύνει.

Το γονίδιο FTO, που αποκαλείται και «γονίδιο του junkfood», αυξάνει τη λαχτάρα για τρόφιμα πλούσια σε λίπη και ζάχαρη, με αποτέλεσμα οι άντρες που το φέρουν να καταναλώνουν κατά μέσον όρο 100 θερμίδες περισσότερες σε κάθε τους γεύμα.

Όπως εξήγησε ο δρ Μπόουμαν, τα γονίδια της παχυσαρκίας μπορεί να είναι διαφορετικά στα δύο φύλα, επειδή ελέγχονται από τις ορμόνες του φύλου.

Όπως και να’ χει, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι «γονιδιακοί πολυμορφισμοί» στα FTOκαι MMP2 «μπορεί να αποτελούν προάγγελους αύξησης του σωματικού βάρους σε διάστημα μιας 10ετίας».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only

Τα Νέα