Η ελαφριά ως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν στοιχεία σχεδόν 84.000 γυναικών που δεν εμφάνιζαν καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην έναρξη της θεραπείας και παρακολουθήθηκαν μέχρι 26 χρόνια.
Οι γυναίκες έδωσαν πληροφορίες για τη διατροφή τους, την κατανάλωση αλκοόλ, τον τρόπο ζωής και τα συμβάντα εγκεφαλικού επεισοδίου. Κατά την επανεξέταση υπήρχαν 2.171 περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των γυναικών, ανακάλυψε η Monik Jimenez, από το Brigham and Women’s Hospital, στη Βοστόνη.
Περίπου 30% των γυναικών δήλωσαν ότι ποτέ δεν κατανάλωναν αλκοόλ, 35% έπιναν ελαφρά, 37% μέτρια και 11% δήλωσαν ότι κατανάλωναν περισσότερο από το ισοδύναμο ενός ανάμεικτου ποτού την ημέρα.
Η ελαφριά κατανάλωση ποτού σήμαινε μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με αυτό που περιέχεται σε μισό ποτήρι κρασί ημερησίως, ενώ η μέτρια κατανάλωση σήμαινε κατά μέσον όρο μισό με ένα ποτήρι κρασί, μια μπίρας ή ένα ανάμεικτο ποτό καθημερινά, σημειώνουν οι ερευνητές.
Γυναίκες με ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσες δεν έπιναν ποτέ, αλλά αυτό δεν συνέβαινε με υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Stroke’.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσαν οι ερευνητές. Ορισμένα συστατικά του αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσουν τους θρόμβους και τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες, που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ωστόσο, υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο υπέρτασης και τη διαταραχή καρδιακού ρυθμού (κολπική μαρμαρυγή), που είναι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ενώ η έρευνα αποκάλυψε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.
Πηγές: ‘Stroke’.
Iatronet