auhna thumb
Εκτύπωση άρθρου

Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους μολύνει την ατμόσφαιρα βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων τους

Οι μεγαλουπόλεις απειλούν τη ζωή των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων τους εξαιτίας της μολυσμένης ατμόσφαιρας που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους. Οπως προκύπτει από μια εκτενή αναφορά που εκπονήθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό στη Γενεύη και τους επιστήμονες από το Διεθνές Πρόγραμμα Παγκόσμιας Ατμοσφαιρικής Χημείας στο Μπούλντερ του Κολοράντο, σήμερα στον πλανήτη υπάρχουν 23 μεγα-πόλεις, ενώ πριν από 60 χρόνια υπήρχαν μόνο δύο.
«Μάλιστα στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι εντυπωσιακός ο ρυθμός δημιουργίας και εξάπλωσης των μεγαλουπόλεων, δηλαδή μητροπολιτικών περιοχών με πληθυσμό μεγαλύτερο από 10 εκατομμύρια κατοίκους», λέει η Λίσα Γιάλκανεν, επικεφαλής του τομέα ατμοσφαιρικών και περιβαλλοντικών ερευνών του Οργανισμού.
Η ίδια προσθέτει ότι στον αναπτυσσόμενο κόσμο, κάτι περισσότερο από το 50% των ανθρώπων ζει σε πόλεις και το ποσοστό αυτό εκτιμάται να φθάσει το 2050 στο 70% εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι μεγαλουπόλεις προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες για μόρφωση και επαγγελματική σταδιοδρομία και εφόσον είναι δομημένες βάσει καλού σχεδίου, αξιοποιούν αποτελεσματικότερα τους ενεργειακούς πόρους. «Επίσης η λειτουργία των πόλεων επιβραδύνει την αλλαγή χρήσης της γης», λέει η Λουίζα Μολίνα που είναι πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών στην Ενέργεια και το Περιβάλλον «Μολίνα» στην Καλιφόρνια.
Ωστόσο πολλές πόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου αναπτύσσονται ταχύτατα χωρίς σχεδιασμό και μέτρα περιορισμού της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. «Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία», λέει ο Ζου Τονγκ, ειδικός σε θέματα ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Peking του Πεκίνου.
Στην Ασία βρίσκονται περισσότερες από τις μισές πιο ρυπασμένες πόλεις του κόσμου και, σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας, η μολυσμένη ατμόσφαιρά τους ευθύνεται για περίπου 500.000 θανάτους ετησίως.
Στην ίδια ήπειρο, κάτι περισσότερο από τα 2/3 των πόλεων δεν μπορούν να εναρμονιστούν με τα επίπεδα που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ποιότητα του αέρα. Στον υπόλοιπο κόσμο, ο αριθμός των μεγαλουπόλεων που δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο είναι μία στις πέντε.
Ο Ζου Τονγκ λέει ότι στην Κίνα ο αριθμός των κατοίκων που συγκεντρώθηκαν στις πόλεις πενταπλασιάστηκε από το 1950, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί στα ύψη η κατανάλωση ενέργειας και να γεμίσουν οι δρόμοι με εκατομμύρια αυτοκίνητα.
Ζητούνται μέτρα. Γίνεται λοιπόν σαφές, όπως λέει ο Αντρέ Νελ που είναι περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, ότι ο αντίκτυπος στην ανθρώπινη υγεία από τη μόλυνση των μεγαλουπόλεων μπορεί να είναι τεράστιος αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. «Κατά μία εκτίμηση, η θνησιμότητα στις μεγαλουπόλεις αυξάνεται 1% όταν αυξάνονται οι συγκεντρώσεις των PM 2,5 κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα».

Tα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap