cyberbullin c
Εκτύπωση άρθρου

Aνησυχητικές διαστάσεις παίρνει ο διαδικτυακός εκφοβισμός μεταξύ των παιδιών και των εφήβων της χώρας μας. Τα κρούσματα του cyberbullying, όπως είναι γνωστό διεθνώς το φαινόμενο, καταγράφουν διαρκή αύξηση έχοντας συχνά δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των θυμάτων. Δεν λείπουν μάλιστα οι περιπτώσεις νέων ατόμων που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν μη μπορώντας να αντέξουν τη διαπόμπευση μέσω Ιντερνετ.

Τις συγκλονιστικές αυτές αποκαλύψεις έκανε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αστυνομικός διευθυντής Μανώλης Σφακιανάκης, κατά τη διάρκεια ημερίδας για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης. Για να υπογραμμίσει τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει ο διαδικτυακός εκφοβισμός για εκείνον που τον υφίσταται, ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε σε δύο σοβαρές περιπτώσεις cyberbullying με θύματα μαθήτριες.

Στην πρώτη περίπτωση θύμα έπεσε μια 14χρονη μαθήτρια γυμνασίου, που με έκπληξη διαπίστωσε ότι κυκλοφορούσαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της από την πρώτη αισθηματική σχέση που είχε συνάψει με συμμαθητή της. Εκτοτε το άτυχο κορίτσι αναγκάστηκε να αλλάξει τρία σχολεία και δεν αποκλείεται να μετακομίσει με την οικογένειά της σε άλλη πόλη, καθώς δεν μπορεί να αντέξει τα σχόλια που κάνουν πίσω από την πλάτη της οι συνομήλικοί της.

Το δεύτερο κρούσμα cyberbullying που ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης ήταν ακόμη σοβαρότερο, καθώς το θύμα, μια 17χρονη μαθήτρια λυκείου, έφτασε στο όρια της αυτοκτονίας. Στην περίπτωση αυτή η έφηβη διαπίστωσε ότι κάποιος είχε διοχετεύσει στο Ιντερνετ βίντεο και φωτογραφίες από προσωπικές ερωτικές στιγμές της. Οπως ήταν φυσικό, απευθύνθηκε με τους γονείς της στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υστερα από τρεις εβδομάδες ερευνών οι αστυνομικοί εξιχννίασαν την υπόθεση και ανακάλυψαν ότι δράστης ήταν ένας συμμαθητής της, που ήθελε να την εκδικηθεί για τις καλές της επιδόσεις στο σχολείο.

Δυστυχώς η περίπτωση της 17χρονης δεν είναι μοναδική. «Εχουμε πολλές απόπειρες αυτοκτονιών από νεαρά άτομα που συκοφαντούνται» τόνισε ο κ. Σφακιανάκης. Οπως ανέφερε, ο συνηθέστερος τρόπος διαπόμπευσης είναι η κακόβουλη κοινοποίηση βίντεο και φωτογραφιών, που μπορεί να αποτελούν προϊόντα ακόμη και φωτομοντάζ, ενώ οι δράστες συνήθως είναι συνομήλικοι των θυμάτων. Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σημείωσε ότι το cyberbullying μεταξύ παιδιών και εφήβων δεν είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με δικαστικά μέτρα και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που δίνει η υπηρεσία του στην ενημέρωση των γονέων, των εκπαιδευτικών και βέβαια των ίδιων των παιδιών.

Σημειώνεται ότι έξαρση του διαδικτυακού εκφοβισμού στη χώρα μας έχει καταγραφεί τελευταία από αρκετές έρευνες. Για παράδειγμα, έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου είχε δείξει ότι ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς έχει έρθει αντιμέτωπος με κάποιο ζήτημα ψηφιακής παρενόχλησης, ψηφιακού εκφοβισμού ή συκοφαντικής δυσφήμησης από μαθητές προς άλλους μαθητές του σχολείου του.

Σ. ΔEΛHΓΙΩPΓHΣ

ESPRESSO

Copy link
Powered by Social Snap