Εκτύπωση άρθρου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Καταγγελίες από 1.807 πολίτες για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο δέχθηκε η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή SafeLine στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011. Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούν στα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook.

Οι 565 από τις καταγγελίες που έλαβε η γραμμή Safeline αφορούσαν στο Facebook και σχετίζονταν με παραβίαση προσωπικών δεδομένων, υποκλοπή κωδικών πρόσβασης, δημιουργία ομάδων μίσους, περιπτώσεις εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης, σεξουαλικής παρενόχλησης και απειλών.

Πολλές από τις καταγγελίες που σχετίζονταν με παράνομο περιεχόμενο προωθήθηκαν στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία η SafeLine έχει συνάψει ειδικό συμφωνητικό συνεργασίας.

Τα ποσοστά των καταγγελιών που αφορούν στoυς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν ως εξής, ανά κατηγορία:

Spam-fishing: 27%
Προσωπικά δεδομένα: 15%
Απόρρητο επικοινωνιών: 14%
Εξύβριση/συκοφαντική δυσφήμιση: 13%
Οικονομικές απάτες: 13%
Ρατσισμός, ξενοφοβία: 6%
Απειλές: 5%
Παιδική πορνογραφία: 5%
Πνευματική ιδιοκτησία: 2%

Για περισσότερες πληροφορίες και για καταγγελίες, οι χρήστες του Ίντερνετ μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο www.Safeline.gr.

Η SafeLine δέχεται καταγγελίες για περιεχόμενο που εντοπίζεται στο Διαδίκτυο. Μεταξύ άλλων, για θέματα όπως:

– εικόνες κακοποίησης παιδιών σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου
– ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό που παραβαίνει την ελληνική νομοθεσία

Ταυτόχρονα, η Γραμμή Βοηθείας 800 11 800 15 / help@saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δέχεται καταγγελίες για ζητήματα ασφάλειας και εξάρτησης από το Διαδίκτυο.

Απευθύνεται σε εφήβους και στις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.ά.).

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap