kataulici x
Εκτύπωση άρθρου

Ο εγκέφαλος ανθρώπων με αυτισμό είναι διαφορετικός στη χημεία του από αυτόν των υγιών ανθρώπων, σύμφωνα με ερευνητές.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature’ έδειξε ότι τα μοναδικά χαρακτηριστικά του μετωπιαίου και κροταφικού λοβού είχαν εξαφανιστεί.

Διαφορετικά γονίδια θα πρέπει να είναι ενεργά σε κάθε περιοχή, αλλά οι εγκέφαλοι των αυτιστικών είχαν την ίδια εικόνα γονιδιακής έκφρασης.

Ο αυτισμός θεωρείται ότι προκαλείται από συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ο καθηγητής Daniel Geschwind, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δήλωσε ότι αν επιλέξουμε τυχαία 20 ανθρώπους με αυτισμό, η αιτία για τη νόσο καθενός θα είναι μοναδική.

Όταν εξέτασε πώς αλληλεπιδρούν γονίδια και πρωτεΐνες στον εγκέφαλο ανθρώπων με αυτισμό, παρατήρησαν καλά οριοθετημένα κοινά πρότυπα. Ο κοινός παράγοντας θα μπορούσε να κρατά το κλειδί για τον εντοπισμό των αιτίων της πάθησης.

Επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, συνέκριναν τμήματα από 19 εγκεφάλους αυτιστικών και 17 υγιών ανθρώπων.

Παρατήρησαν ότι 209 γονίδια που συνδέονται με τον τρόπο που τα εγκεφαλικά κύτταρα δρουν και συνομιλούν μεταξύ τους δρούσαν σε χαμηλότερο επίπεδο στον εγκέφαλο των αυτιστικών, ενώ 235 γονίδια που συνδέονταν με ανοσολογικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις εκφράζονταν πιο έντονα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πολλά από αυτά τα γονίδια είχαν ήδη συνδεθεί με την πάθηση.

Σημείωσαν επίσης ότι δεν υπήρχε πια διαφορά στην έκφραση των γονιδίων στο μετωπιαίο και κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.

Ο καθηγητής Daniel Geschwind δήλωσε ότι αντ’ αυτού ο μετωπιαίος λοβός μοιάζει πολύ με τον κροταφικό λοβό. Προφανώς οφείλεται στην ελαττωματική ανάπτυξη του εγκεφάλου, εκτιμά.

Πηγές: iatronet

Copy link
Powered by Social Snap