aisiodojia
Εκτύπωση άρθρου


Μία ομάδα χημικών ουσιών που υπάρχουν σε πολλά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως υδατικές κρέμες, βερνίκια νυχιών, σαπούνια, λακ και αρώματα, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ουσίες αυτές είναι οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες – σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας (ΕΕΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης – ενδέχεται να προκαλούν διαταραχή στο ορμονικό (ενδοκρινικό) σύστημα του οργανισμού.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μελέτη με 2.350 εθελόντριες, ηλικίας 20-80 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν την περίοδο 2001-2008 σε μέτρηση των επιπέδων των φθαλικών ενώσεων στα ούρα τους. Οι 217 από αυτές έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη.

Όσες είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών, είχαν αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από διαβήτη, σε σύγκριση με όσες είχαν τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων.

Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος διπλασιαζόταν στις γυναίκες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις δύο φθαλικών ενώσεων (της ΜΙΒΡ και της MBeP), ενώ αυξάνονταν κατά 70% σε όσες είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις από δύο άλλες (την DEHP και την ΜΝΒΡ).

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως τα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων συσχετίζονται και με την αντοχή στην ινσουλίνη (συχνά αποτελεί πρόδρομη κατάσταση του διαβήτη).

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι φθαλικές ενώσεις μπορεί να διαταράσσουν τον μεταβολισμό του σακχάρου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ταμάρα Τζέιμς-Τοντ από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives».

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Πηγή : Web Only

Τα Νέα

Copy link
Powered by Social Snap