60 noimosini
Εκτύπωση άρθρου


Θέστε στόχους

Οι ηλικιωμένοι που έχουν στόχους ζωής κινδυνεύουν λιγότερο από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ   

Το να έχει ο άνθρωπος ένα σταθερό σκοπό στη ζωή του, μπορεί να τον προστατεύσει καλύτερα από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ όσο περνάνε τα χρόνια, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry.

Ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Πατρίτσια Μπόιλ του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους, τα καταφέρνουν καλύτερα και δεν επηρεάζονται από φυσικές ενδείξεις άνοιας ή και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Το συμπέρασμα εξήχθη μετά από την μελέτη των αποτελεσμάτων ειδικών τεστ στα οποία είχαν υποβληθεί 250 ηλικιωμένοι, οι οποίοι μετέπειτα απεβίωσαν και οι εγκέφαλοί τους εξετάστηκαν για τον βαθμό εξάπλωσης των συμπτωμάτων της άνοιας.

Οι εθελοντές κατά την διάρκεια των γνωστικών τεστ έπρεπε να προσδιορίσουν κατά πόσο αισθάνονταν ότι είχαν κάποιο σκοπό στη ζωή τους κι αν αντλούσαν κάποιο νόημα απ’ την ζωή τους γενικότερα. Η ύπαρξη στόχων θεωρείται από τους ψυχολόγους δείκτης ψυχικής υγείας και ικανοποίησης σε επίπεδο προσωπικής ζωής.

Η μεταθανάτια αξιολόγηση του εγκεφάλου των ηλικιωμένων επέτρεψε στους επιστήμονες να συσχετίσουν τα ψυχικά βιώματα των εθελοντών με την κλινική κατάσταση του εγκεφάλου τους.

Όπως διαπιστώθηκε, ακόμη και στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων που είχαν ενδείξεις άνοιας όπως οι πλάκες β-αμυοειδούς που ενοχοποιούνται για τον θάνατο των εγκεφαλικών νευρώνων, εκείνοι που αισθάνονταν ότι εν ζωή είχαν έναν σκοπό, επηρεάζονταν λιγότερο από την πρόοδο της άνοιας και τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.

Κατά μέσο όρο, οι ηλικιωμένοι με στόχους ζωής είχαν περίπου 30% βραδύτερη επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών τους, συγκριτικά με εκείνους που θεωρούσαν ότι δεν είχαν κάποιον συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή τους.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές για ποιο λόγο και μέσα από ποιον βιολογικό μηχανισμό, οι στόχοι συσχετίζονται με την καλύτερη υγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου στην Τρίτη ηλικία, είναι ήδη τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο κινδυνεύουν λιγότερο από την εκδήλωση άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

health.in.gr, ΑΠΕ

Copy link
Powered by Social Snap