podilatpo
Εκτύπωση άρθρου


Η διασκέδαση στο σπίτι, η μετακίνηση με το ποδήλατο, τα… συνεταιριστικά πικ νικ κερδίζουν όλο και περισσότερους «οπαδούς»

Η δύσκολη εποχή που διανύουμε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κάνει τους νέους κυρίως να στρέφονται σε νέους τρόπους διασκέδασης ή και απλές, πιο οικονομικές μεθόδους στην καθημερινότητά τους. Αυτό που αναζητούν όλοι είναι οικονομικές και αν είναι δυνατόν «τσάμπα» λύσεις.

Σε έρευνα του Mediterranean college με θέμα «Σκιαγραφώντας τις συνήθειες των νέων τα Χριστούγεννα», σε δείγμα 750 νέων, τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν. Το 87% δήλωσε ότι έχει μειωθεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημά του και το 86% ότι θα περικόψει τις δαπάνες του για διασκέδαση και έξοδο κατά την εορταστική περίοδο.

Μία έρευνα μεταξύ νέων ανθρώπων, δείχνει ότι όλο και περισσότερο η διασκέδαση στο σπίτι, η μετακίνηση με το ποδήλατο, τα… συνεταιριστικά πικ νικ αλλά και ο δανεισμός βιβλίων, κερδίζουν όλο και περισσότερους «οπαδούς».

Cocooning

Η τάση του cocooning, ή αλλιώς το να προτιμά κανείς να μένει σπίτι του, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος αυτή τη σεζόν. Οι δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που βιώνουμε, η πεσμένη ψυχολογία καθώς και η έλευση του χειμώνα ωθεί όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να αναζητούν στο σπίτι τη χαλάρωση και την ηρεμία.

Οι καθημερινές βόλτες στις καφετέριες και στα κλαμπ είναι παρελθόν. Οι περισσότεροι επιλέγουν να βγαίνουν αυστηρά Σαββατοκύριακα. «Προτιμώ να βγω με τους φίλους μου το Σάββατο, γιατί πλέον τα λεφτά δεν μου φτάνουν και για έξοδο τις καθημερινές. Μέσα στην εβδομάδα μαζευόμαστε σε σπίτια», λέει η 22χρονη Νατάσσα Ταρκαζίκη.

Οι παρέες, λοιπόν, μεταφέρονται στο σπίτι, οι καναπέδες γεμίζουν και το κέφι ξεκινά. Συνήθως επιλέγουν να παίζουν επιτραπέζια, να βλέπουν ταινίες και να μαγειρεύουν. «Συχνά μαζευόμαστε σπίτι μου και παίζουμε μπιρίμπα ή βλέπουμε ταινίες. Το προτιμάμε απ’ το να είμαστε όλη την ώρα σε καφετέριες και να πληρώνουμε 5 ευρώ τον καφέ. Τουλάχιστον στο σπίτι δεν ξοδεύουμε χρήματα και περνάμε πολύ καλύτερα», λέει η Νάνσυ Σταθοπούλου.


Ποδήλατο

 

Εχουν αρχίσει και κατακλύζουν τους δρόμους οι ποδηλάτες, οι οποίοι αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Ολο και περισσότεροι αποχωρίζονται τα αυτοκίνητά τους όχι μόνο για να πάνε βόλτες αλλά και για να μετακινηθούν προς τη δουλειά τους. Χωρίς άγχος για το τι ώρα θα φτάσουν, για το που θα βρουν να παρκάρουν και για τα έξοδα της βενζίνης οι ποδηλάτες κινούνται καθημερινά στην πόλη.

Το κόστος της αγοράς ενός ποδηλάτου ποικίλλει και απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια. Υπάρχουν ποδήλατα που «σπάνε» σε δύο ή τέσσερα κομμάτια και μπορείς να τα μεταφέρεις παντού, ακόμα και στο μετρό. Μάλιστα, η Αθήνα βρίσκεται εν αναμονή και του συστήματος δανεισμού ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης, για το οποίο έχει δεσμευθεί ο δήμαρχος Αθηνών κύριος Καμίνης.

«Με το ποδήλατο αισθάνομαι ελεύθερος, γυμνάζω το σώμα μου και εξερευνώ πολλές περιοχές. Συνήθως ξεκινώ με φίλους και κάνουμε τη διαδρομή Αθήνα – Ραφήνα και Αθήνα – Σούνιο. Είναι ξεχωριστή εμπειρία», λέει ο Αντώνης Πολιτόπουλος, ο οποίος αν και διαθέτει αυτοκίνητο επιλέγει να κινείται με το ποδήλατο. «Γλιτώνω χρήματα απ’ τη βενζίνη και το παρκάρισμα, που μπορώ να τα εκμεταλλευθώ για κάτι άλλο» προσθέτει.

Lunch Street Party

To «Lunch Street Party» είναι μια ομάδα, η οποία διοργανώνει συγκεντρώσεις σε διάφορα μέρη της Αθήνας, όπου μπορεί να παρευρεθεί ο καθένας. Παίρνεις μαζί σου φαγητό, ποτά, παιχνίδια, μαχαιροπίρουνα και το… σκαμνί σου για να συμμετάσχεις σε ένα υπαίθριο πάρτι. Συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και ουσιαστικά αναβιώνουν τον θεσμό του πικ-νικ. Δεν χρειάζεται να πληρώσει κανείς μια περιουσία, αρκεί η καλή… μαγειρική διάθεση και όσα ήδη υπάρχουν σε κάθε σπίτι. «Διασκεδάζουμε πολύ και η ιδέα του να μοιράζεσαι τα πράγματά σου με καλή παρέα είναι κάτι όμορφο», λέει η Φαίη Αγγελοπούλου, η οποία συμμετέχει στα πάρτι.

Στην τελευταία τους συγκέντρωση μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε στον Ταύρο στις αρχές Δεκεμβρίου μάζεψαν είδη πρώτης ανάγκης για τις γυναικείες φυλακές της Θήβας.

Πολλοί, όμως, προτιμούν και τα υπαίθρια πάρτι που διοργανώνουν με την παρέα τους σε κοντινά αλσύλλια ή σε παραλίες. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που διοργανώνουν καιμονοήμερες εκδρομές με τα καλαθάκια των φαγητών τους σε κοντινούς στην Αθήνα προορισμούς.

BookCrossing

Το bookCrossing είναι ο κόσμος στον οποίο τα βιβλία ταξιδεύουν ελεύθερα, δηλαδή τα οι κάτοχοί τους τα αφήνουν σε κάποιο δημόσιο χώρο, όπου θα τα βρει ο επόμενος αναγνώστης τους, θα τα διαβάσει και θα τ’ αφήσει με τη σειρά του ώστε να τα βρει ο επόμενος. Ετσι δεν χρειάζεται ν’ αγοράσουμε κάποιο βιβλίο που θέλουμε, αρκεί να μπούμε στη σελίδα του bookCrossing να εγγραφούμε, να βρούμε το βιβλίο που επιθυμούμε και να δούμε πότε και πού θα «απελευθερωθεί».

«Είμαι ενεργό μέλος των bookCrossers και έχω απελευθερώσει 10 βιβλία μέχρι σήμερα. Είναι πολύ ωραία εμπειρία, μπορώ να βλέπω μέσω του site το ταξίδι των βιβλίων και να διαβάζω συνέχεια καινούρια χωρίς κανένα κόστος», λέει η Νανά Ρουμάνη. Η ιδέα αυτή ξεκίνησε απ’ την Αμερική και τα μέλη της αποτελούν μια παγκόσμια κοινότητα ανταλλαγής βιβλίων. Η ελληνική κοινότητα αριθμεί 5.000 μέλη, που συναντιόνται κάθε χρόνο μιλούν για τα βιβλία και γνωρίζονται.

Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που μπορείς να βρεις τα βιβλία όπως:
-Cafeina (η «βάση» των Αθηναίων bookcrossers): Ζωοδόχου Πηγής & Ακαδημίας – στενάκι Κιάφας 6, τηλ. 210 38 41 282
-Phoenix: Σπινθάρου 32, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210 90 14 111
-Στέκι ΣΕΜΦΕ (Σχολής Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών), Κτήριο των Γενικών Εδρών, Πολυτεχνειούπολη, Ζωγράφου
-Φρουτότυπο: Πλατεία Ναυαρίνου 3, Θεσσαλονίκη

Εάν θέλεις να περάσεις όμορφα και δεν έχεις αρκετά χρήματα υπάρχουν τρόποι, όπως είδαμε με ελάχιστο ή καθόλου κόστος, με παρέα ή μόνος να γεμίσεις τον ελεύθερο σου χρόνο. Η οικονομική κρίση, οι μειώσεις μισθών και η ανεργία μας βοηθούν να στραφούμε σε είδη διασκέδασης, που είχαμε παραμερίσει. Στο χέρι μας είναι να διαλέξουμε τι ταιριάζει σ’ εμάς και να το ακολουθήσουμε.

To Bήμα

Copy link
Powered by Social Snap