Εκτύπωση άρθρου


Σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα
Αθήνα
Η βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών στο σχολείο είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα, τα δεδομένα διαφόρων ερευνών δείχνουν ότι: το 10%-15% των μαθητών πέφτουν θύματα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο.

Οι μαθητές που ασκούν βία (οι θύτες), υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών. Τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας ενώ τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας. Τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά βίας, σε αναλογία 3 προς 1.

Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο και μειώνονται στο λύκειο. Οι μισοί από τους μαθητές θύματα βίας δεν αναφέρουν το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι το αναφέρουν σε φίλους τους και λιγότερο στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του εκφοβισμού και της βίας στα παιδιά είναι πολλές και σοβαρές. Τα παιδιά θύματα μπορεί να αναπτύξουν έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας, φοβίες, κατάθλιψη με ή χωρίς ιδέες αυτοκτονίας, ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλου, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση κ.α. Συχνά τα παιδιά παρουσιάζουν σχολική άρνηση και μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να καταλήξουν σε σχολική αποτυχία.

Δυστυχώς στη χώρα μας, τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Πολλές φορές αποσιωπούνται διότι θεωρείται ότι εκθέτουν και στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου. Γενικά, παρατηρείται ελλιπής ενημέρωση και περιορισμένη ευαισθητοποίηση και άγνοια για τη διαχείριση του προβλήματος, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς.

Η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) σε συνέχεια των δυο Διακρατικών Προγραμμάτων Δάφνη που πραγματοποίησε την τελευταία πενταετία με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Παιδοψυχιατρικής Ιωάννη Τσιάντη, και θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας, δημιούργησε ένα κοινωνικό μήνυμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε με την αφιλοκερδή συμβολή του Αντώνη Κανάκη.

Ο Αντώνης Κανάκης, γνωστός για την ευαισθησία του σε θέματα που αφορούν στα παιδιά και στους εφήβους και την ουσιαστική προσφορά του, τα προτρέπει να αποταθούν στην ευρωπαϊκή συμβουλευτική τηλεφωνική Γραμμή-Στήριξης 116 111 της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., η οποία λειτουργεί από: Δευτέρα-Παρασκευή 09.30-20.30 και Σάββατο από 09:30-14:00. Απαντούν ειδικοί Ψυχικής Υγείας.
Το σποτ προβάλλεται ως κοινωνικό μήνυμα από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
.

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap