Συναγερμός για τη στροφή της χώρας προς την παραδοσιακή ισλαμική ηθική
Ολο και πιό δύσκολη γίνεται η ζωή για τις νεαρές Αιγύπτιες, καθώς η κοινωνία γίνεται μέρα με τη μέρα και πιο συντηρητική
Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Αίγυπτο, ειδικά κατά τους τελευταίους τρεις μήνες – και είναι σαφές πλέον πως πίσω από την έξαρση του φαινομένου κρύβεται η «στροφή» της χώρας προς την παραδοσιακή ισλαμική ηθική, που απαγορεύει στις γυναίκες να κυκλοφορούν ασυνόδευτες, ακόμη και αν φορούν την ισλαμική μαντίλα!
Σύμφωνα μάλιστα με τις έρευνες, οι περισσότερες Αιγύπτιες υφίστανται καθημερινά κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008 από το Αιγυπτιακό Κέντρο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, έδειξε ότι πάνω από το 80% των Αιγυπτίων γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, παρά το ότι τα περισσότερα από τα θύματα φορούσαν ισλαμική μαντίλα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο BBC η «Μάρουα», (το οποίο δεν είναι βεβαίως το πραγματικό της όνομα), φοβάται μήπως της επιτεθούν ή την παρενοχλήσουν λεκτικά όποτε πηγαίνει στο κέντρο. «Είναι κάτι που με τρομάζει ως κοπέλα. Όταν βγαίνω έξω και κάποιος στο δρόμο με ενοχλεί ή με παρενοχλεί σεξουαλικά, φοβάμαι. Αυτός είναι ο λόγος που δε βγαίνω. Προσπαθώ να είμαι υπερβολικά προσεκτική στον τρόπο που ντύνομαι και αποφεύγω να φοράω ρούχα που με κάνουν να φαίνομαι ελκυστική.
Ακόμη και η συντηρητική ενδυμασία όμως δεν αποτελεί πλέον μέσο προστασίας, σύμφωνα με την Ντίνα Φαρίντ της φεμινιστικής οργάνωσης «Τα Κορίτσια της Αιγύπτου είναι Κόκκινη Γραμμή».
Κατά τον Σαϊντ Σαντέκ, κοινωνιολόγο στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, το πρόβλημα είναι βαθιά ριζωμένο στην αιγυπτιακή κοινωνία. Ο Σαντέκ κάνει λόγο για «μείγμα ολοένα αυξανόμενου ισλαμικού συντηρητισμού και πατριαρχικών προτύπων».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αιγύπτιος ειδικός, «ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός στοχοποίησε τη γυναίκα. Τη θέλει πίσω στο σπίτι, να μην εργάζεται. Η πατριαρχική κουλτούρα δεν αποδέχεται την ανωτερότητα των γυναικών έναντι των ανδρών, μόνο και μόνο επειδή κάποιες γυναίκες μορφώθηκαν και εργάστηκαν, ενώ κάποιοι άνδρες έμειναν πίσω. Έτσι, ένας τρόπος εξίσωσής τους στην κοινωνία είναι να σοκάρουν τις γυναίκες επιβάλλοντάς τους καθεστώς σεξουαλικής βίας, ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι η κουλτούρα των Φαραώ. Είναι η κουλτούρα των Βεδουίνων», προσθέτει.
«Εάν τα κορίτσια ντύνονταν ευπρεπώς, δε θα τα πείραζε κανείς», δήλωσε ωμά ένας νεαρός Αιγύπτιος στη ρεπόρτερ του BBC. «Ο τρόπος που ντύνονται είναι που προκαλεί τους άντρες. Πηγαίνουν γυρεύοντας – ακόμη και όσες φορούν νικάμπ».
Η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει πάρει το ζήτημα σοβαρά, αν και πολλοί διαμαρτύρονται ότι δεν αποτελεί ακόμη προτεραιότητα. Για γυναίκες όπως η Νάνσι, η οποία μένει στο κέντρο του Καΐρου, είναι ζήτημα ελευθερίας. «Θέλω να μπορώ να περπατάω με ασφάλεια, σαν άνθρωπος, χωρίς κανέναν να με αγγίζει ή να με παρενοχλεί».
Καλή η «αραβική άνοιξη» στην Αίγυπτο, αλλά όπως φαίνεται έχει και τις «παρενέργειές» της…
Το Βήμα