Ερωτήσεις στον ειδικό
1/10/2010
Εχω μια κόρη 8 ετων και παει στην β’ ταξη δημοτικου. Ενω στο σπιτι ειναι πολυ συνεργασιμη, διαβαζουμε περιπου 3 ωρες, διαπιστωνω οτι εχει προβλημα στο να συγκεντρωθει. Στο σχολειο δεν ξερω αν ειναι ενεργη αλλα απο αυτα που γραφει φαινεται οτι δεν ειναι και τοσο .Βλεπω ομως οτι εχει γνωσεις αλλα μαλλον βαριεται να συγκεντρωθει.
1)Μηπως την πιεζω παρα πολυ για την ηλικια της;
2)Μηπως φταιει η δασκαλα της που δεν προκαλει το ενδιαφερον της να ειναι στην ταξη 100%; Πως μπορω να το αντιμετωπισω;
Πιστευω οτι ασχολουμαι πολυ μαζι της και οταν βλεπω οτι στην ταξη παιδια που τα κανουν ολα χωρις να ασχολουνται οι γονεις τους, αγανακτω.
Μηπως τελικα ειμαι πολυ υπερβολικη;
Από: elen 1974, komotini
Α:Πράγματι νομίζω ότι έχετε υπερβολικές απαιτήσεις αλλά και προσδοκίες από την 8χρονη κόρη σας. Άθελά σας την πιέζετε. Είναι απαραίτητο το παιδί να μάθει να δουλεύει μόνο του., εσείς θα την βοηθάτε μόνο όταν έχει απορίες ή για να την ελέγξετε. Οι 3 ώρες που διαβάζει είναι πολλές για ένα παιδί Β Δημοτικού. Ο χρόνος που θα αφιερώνει στη μελέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1 – 1 ½ ώρα την μέρα. Μετά έχει ανάγκη από ελεύθερο χρόνο για να παίξει. Δώστε της χρόνο να προσαρμοστεί στο σχολείο και μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα ότι δήθεν δεν είναι αποδοτική ή ότι η δασκάλα δεν της προκαλεί το ενδιαφέρον. Περιορίστε το άγχος και την αγωνία σας γιατί τα μεταφέρετε άθελά σας στο παιδί. Δημιουργείτε προυποθέσεις για να παίζει συνομήλικα παιδιά.
Απαντά: Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος
E:Καλησπέρα σας. Η ανιψιά μου είναι 18 μηνών και τις τελευταίες μέρες αρχίζει να τραβάει τα μαλλιά των άλλων αλλά και τα δικά της, τόσο δυνατά που τα βγάζει. Το κάνει πάνω στο παιχνίδι και όχι όταν είναι νευριασμένη. Ποιός μπορεί να είναι ο λόγος που αντιδράει έτσι και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Από: ΚΕΛΛΥ, ΤΟΥΜΠΑ
Α:Με αυτό τον τρόπο αντιδρούν συχνά τα παιδιά αυτής της ηλικίας προκειμένου να εκφράσουν την δυσφορία τους ή τη δυσαρέσκειά τους ή για να δοκιμάσουν τα όριά μας κ.λπ. Όταν 18 μηνη ανηψιά σας συμπεριφέρεται έτσι κατά την διάρκεια του παιχνιδιού με ηρεμία και αποφασιστικότητα θα την απομακρύνετε για λίγο από το παιχνίδι εξηγώντας της ότι αυτό πονάει. Επειδή όμως είναι πολύ πιθανό να το επαναλάβει θα σας πρότεινα να δράτε προληπτικά φροντίζοντας να της στρέψετε το ενδιαφέρον σε κάτι άλλο. Σταδιακά θα το ξεπεράσει.
Απαντά: Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος
mommy kids in. gr