Εκτύπωση άρθρου

Η αθλήση μεγαλώνει έξυπνα παιδιά

20.9.2010

Τέλος στις μαθησιακές δυσκολίες και τους χαμηλούς βαθμούς μπορεί να δώσει στους μικρούς μαθητές η άθληση! Σύμφωνα με επιστήμονες, η τακτική σωματική άσκηση βοηθάει τα παιδιά να γίνουν εξυπνότερα και να αποκτήσουν καλύτερη μνήμη.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η γυμναστική ενισχύει την καλή υγεία. Αυτό, όπως διαπίστωσαν ερευνητές, συμβαίνει και με τις δυνατότητες του εγκεφάλου. Οι μαθητές που έχουν συνηθίσει από όσο το δυνατόν νεαρότερη ηλικία να τρέχουν, να συμμετέχουν σε κάποιο άθλημα, να χορεύουν ή να μαθαίνουν κάποια πολεμική τέχνη έχουν περισσότερες πιθανότητες να σημειώσουν υψηλότερους βαθμούς στο σχολείο.

Τη σχετική έρευνα διεξήγαγαν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Στη διάρκειά της μελέτησαν τη λειτουργία του εγκεφάλου σαράντα εννέα παιδιών και διαπίστωσαν ότι οι ανήλικοι που στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες συμπεριλαμβάνουν και κάποιο άθλημα έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και πιο ισχυρή μνήμη. Οι Αμερικανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας μαγνητικό τομογράφο για τη μελέτη των εγκεφαλικών λειτουργιών των μαθητών, εντόπισαν τι συμβαίνει με όσους αθλούνται. Σε αυτά τα παιδιά ανακάλυψαν ότι ο ιππόκαμπος -το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μάθηση και τη μνήμη- είναι μεγαλύτερος κατά 12%.

Στην πρώτη φάση της έρευνας οι ειδικοί έβαλαν τα παιδιά να τρέξουν σε διάδρομο. Τα αποτελέσματα της άσκησης σε συνδυασμό με αυτά του μαγνητικού τομογράφου έδειξαν ότι όσοι είχαν περισσότερες αντοχές στον διάδρομο ήταν αυτοί που διέθεταν μεγαλύτερο ιππόκαμπο. Στη δεύτερη φάση της πειραματικής διαδικασίας οι μαθητές απάντησαν σε τεστ μνήμης που τους δόθηκαν.

Οι μαθητές με λατρεία για τα σπορ σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη θεωρία της επιστημονικής ομάδας.

Επομένως, για να γίνει το παιδί σας πιο έξυπνο και η μνήμη του να το βοηθά περισσότερο στις επιδόσεις του, καλό θα ήταν να του προτείνετε ένα άθλημα για να ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του. Ακόμα και το παιχνίδι στην ύπαιθρο ή το κολύμπι μπορεί να φέρει ανάλογα αποτελέσματα.

espresso

Copy link
Powered by Social Snap