Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων. Οι βασικότεροι λόγοι ανασφάλειας, η ”δύσκολη” αγορά εργασίας, οι περικοπές στα βασικά έξοδα και η μετανάστευση
Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων 20χρονων φοιτητών βιώνει μεγάλη πίεση και νιώθει αβεβαιότητα για το μέλλον της λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα ο ένας στους δέκα θεωρεί βέβαιη τη μετανάστευσή του.
Όσο για τις περικοπές ακόμη και σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες (όπως από το φαγητό και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), αυτές πλέον δεν θα πρέπει να θεωρούνται είδηση…
Ειδικότερα, σε έρευνα, πραγματοποιήθηκε το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους που μόλις ολοκληρώθηκε από την καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Ελση Ντολιοπούλου, σε φοιτητές του ΑΠΘ, η πλειονότητά τους (98,6%) απάντησε ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει το μέλλον τους, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Μάλιστα είναι εντυπωσιακό, και εξίσου απαισιόδοξο, ότι είναι μόλις μικρότερο (96,5%) το ποσοστό όσων απάντησαν ότι η κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή τους σήμερα.
Οι λόγοι ανασφάλειας
Συγκεκριμένα, ο βασικός λόγος ανασφάλειας των νέων για το μέλλον πηγάζει από την ελληνική αγορά εργασίας που μοιάζει με κινούμενη άμμο.
Οι περισσότεροι (36,6%) ανησυχούν λόγω της αδυναμίας να βρουν δουλειά. Κάποιοι άλλοι (31,9%) υποστήριξαν ότι θα επηρεαστούν οι οικονομικές τους απολαβές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αυτονομηθούν από την οικογένειά τους, να επιλέξουν τον τόπο κατοικία τους και να αποκτήσουν οικογένεια και δική τους στέγη.
Μερικοί άλλοι (17,5%) ανέφεραν ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει τις σπουδές τους και την ψυχολογία τους. Επίσης, σε ποσοστό 5,4% οι φοιτητές δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να βρουν εργασία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών τους.
Από την άλλη, κάποιοι ήδη από τα 20 τους χρόνια το έχουν αποφασίσει ότι σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Απαισιοδοξία και για τις οικογένειές τους
Από ανάλογη απαισιοδοξία διακατέχονται οι φοιτητές ως προς το μέλλον της οικογένειάς τους. Το 89,7% απάντησε ότι η οικογένειά τους θα επηρεαστεί. Οι περισσότεροι προβλέπουν ότι η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος θα αναγκάσει την οικογένειά τους, εκτός από τη λιτότητα, να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, να μετακομίσει σε οικονομικότερο σπίτι ή και στο χωριό, ενώ κάποιοι δεν απέκλεισαν τη μετανάστευση στο εξωτερικό.
Επίσης, το 6,6% απάντησε ότι η οικονομική κρίση και η πτώση του βιοτικού επιπέδου θα επηρεάσει την ψυχολογία της οικογένειάς τους και δεν αποκλείει να προκληθούν, εξ αυτού του λόγου, ένταση και συγκρούσεις μεταξύ συγγενών.
Ως προς τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητα των φοιτητών, σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ”Σύγχρονη Εκπαίδευση”, οι περισσότεροι φοιτητές (49,4%) ανέφεραν ότι περιέκοψαν προσωπικά έξοδα, από την ψυχαγωγία, τα ταξίδια, την αγορά ρούχων, το κομμωτήριο ή και δραστηριότητες όπως η εκμάθηση ξένων γλωσσών και το γυμναστήριο.
Περικοπές και στα βασικά έξοδα
Μάλιστα, επιπλέον, το 6,9% είπε ότι περιέκοψε βασικά έξοδα (σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέρμανση) ή μετακόμισε σε οικονομικότερο σπίτι ή στο πατρικό.
Το ίδιο σκηνικό εκτυλίσσεται και στις οικογένειες των παιδιών (π.χ. μείωση του εισοδήματος, περικοπή εξόδων, αβεβαιότητα για το μέλλον, απαισιοδοξία, άγχος), ενώ είναι εντυπωσιακό ότι το 15,2% των φοιτητών ανέφερε ότι λόγω της πτώσης του βιοτικού επιπέδου έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις μεταξύ των μελών της οικογένειάς του.
Οι απαντήσεις αναδεικνύουν το μαύρο χρώμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Και το χειρότερο είναι ότι αποτυπώνονται από νέους που, όπως παρατηρεί η κ. Ντολιοπούλου, ”είναι εκείνοι οι οποίοι θα συμβάλουν ενεργά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας”.
news247